Predstavljena edukativna platforma MILK-ed

79

Na novosadskom Poljoprivrednom fakulteteu predstavljen je EU projekat MILK-ed čiji je cilj razvoj programa obuke poljoprivrednika koji se bave preradom mleka.

Poljoprivrednicima će se ovim putem potpuno besplatno omogućiti usvajanje znanja, veština i kompeticija potrebnih za uspešnu preradu mleka na farmi.

Ideja ovog projekta, kako je istakla doc. dr Ksenija Čobanović, potekla je iz činjenice da otkupna cena mleka već duže vreme ne omogućava zaradu proizvođačima, pa čak ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje. Ovaj problem nije izražen samo u Srbiji, već i u evropskim državama koje su partneri na projektu. Jedini način da se to prevaziđe, kako je rekla, je prerada mleka u mlečne proizvode.

Da bi se proizvođači što lakše odlučili da se upuste u preradu, a oni koji to već rade podstakli da unaprede posao, u okviru projekta je izrađena je internet platforma na kojoj mogu da nauče kako se prave pojedine vrste mlečnih proizvoda. Između ostalog, tu su prezentacije i filmovi o izradi mocarele, parmezana, rikote, kajmaka, maslaca, pavlake… Platforma ima sve potrebne podatke o kvalitetu i higijeni mleka, senzornoj analizi, pasterizaciji, fermentaciji, inovacijama u ovoj proizvodnji, odnosno sve ono što bi proizvođače moglo da interesuje.

Proizvođači putem platforme mogu da postavljaju pitanja na koja će im odgovarati stručnjaci i naučnici sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Posebna vrednost platforme MILK-ed su i studije slučaja putem kojih proizvođači mogu da se upoznaju sa uspešnim primerima prerade mleka kod nas i u zemljama partnerima na projektu.

Govoreći o radu platforme, doc. dr Saša Krstović istakao je da platforma nije u potpunosti završena, jer je predviđeno da u okviru nje postoji i forum putem kojeg bi se proizvođači upoznavali i razmenjivali iskustva. I ovaj segment će, kako je najvljeno, biti ubrzo dostupan.

POSETITE MILK-ED

Izvor:Poljoprivrednik

Foto: Freepik


reklama