Kako prepoznati graviditet kod koza

7632

Rani graviditet kod koza se lako može utvrditi pomoću testova krvi ili ultrazvuka. Ipak, većina kozara nema fizičke i finansijske mogućnosti za ovu vrstu pregleda, pa je mogućnost da se prepozna da li je koza sjarna ili ne veoma korisna veština, za koju, istina, treba vremena i iskustva da se stekne. Otkrivamo vam male znakove, koji ukazuju na to da ćete u svom stadu imati jariće.

Izostanak polnog nagona – Koza koja nije uspešno oplođena ponovo će dobiti polni žar tokom sledećeg mesečnog ciklusa. U zavisnosti od koze do koze, ciklus traje 17 do 25 dana. Tako da, ukoliko u datom periodu koza ne uđe u estrus, sve su šanse da je u drugom stanju. Ponekad se mogu javiti neki znaci polnog žara, ali ako je odvedete kod jarca, neće biti zainteresovana za njega.

Apetit raste, a proizvodnja mleka se smanjuje – Gravidnim kozama se obično povećava apetit. Sa druge strane, ako su na muži, proizvodnja mleka se postepeno smanjuje, a vime se povlači. Ukoliko mleko samo ne usahne, preporuka je da dva meseca pred jarenje prestanete da je muzete, kako bi se odmorila. Imajući u vidu da gestacioni period kod koza traje oko 150 dana, obavezno morate prekinuti mužu najviše 120 dana nakon parenja, a još bolje je da to učinite i ranije.

Trbuh se zateže – Dve nedelje nakon uspešne oplodnje, abdomen koze postane čvrst i zategnut. Ovo možete primetiti blagim pritiskom prstiju na stomak tik ispred vimena. Ako je koza sjarna, osetićete zategnutu, napetu kožu, dok je pri neuspešnoj oplodnji trbuh mek.

Promena u ponašanju – Pod uticajem lučenja hormona progesterona, koze često menjaju svoje uobičajeno ponašanje, obično u roku od dve nedelje nakon oplodnje. Ako su bile pitome, mogu postati tvrdoglave i agresivne, i obrnuto – stidljive koze traže pažnju, hoće da se češu i slično. Do promena u ponašanju dolazi i kod jarca. Ukoliko je priplodni jarac na istom domaćinstvu, on lako može postati agresivan prema oplođenoj kozi, na primer, neće joj dozvoliti pristup hrani. Ovo može biti značajan pokazatelj graviditeta.

Oticanje i rast trbuha – Iako nekim kozama trbuh raste postepeno tokom trudnoće, druge gotovo preko noći „oteknu“. Preporuka je da se pre mrkanja izmeri obim trbuha, odmah ispred zadnjih nogu, pa da se 2-3 nedelje kasnije merenje ponovi. Osim promene obima, dolazi i do promene oblika abdomena. Ponekad se pojave izbočine, obično sa desne strane (jače oticanje leve strane ukazuje na pun burag), iako ovo ne mora biti pravilo, pogotovo kad koza nosi više od jednog jareta.

Hrkanje – Zvuči smešno, ali gravidne koze hrču glasnije i češće nego što je to uobičajeno.

Oticanje vimena – Kod koza koje su se već jarile, vime se puni kasnije, par nedelja, ili čak dana pred jarenje. Ipak, kod prvorotki vime najčešće počinje da otiče već 6 nedelja nakon oplodnje, dok se 12 nedelja posle mrkanja već potpuno zaokrugli.

Foto: Pixabay

 

 


reklama