Prerodila paprika u leskovačkom kraju

176

Paprika se u Jablaničkom okrugu gaji na 2.100 hektara. Više od polovine u plastenicima. Ove godine leskovački povrtari su prezadovoljni i kvalitetom i rodom koji je za trećinu veći nego prošle.

Prerodila je. Od maja nema predaha za Stojiljkoviće u selu Navalinu. Proizvodnja je organska na dva hektara. Od bolesti je štite predatori. Godišnje proizvedu oko 150 tona babure i ljute i gotovo sve prodaju zemljama u okruženju.

– Prinosima smo zadovoljni. Godina je izuzetno dobra i pogodna za papriku. Za još pola hektara smo povećali ove godine plasteničku proizvodnju – kaže Zoran Stojiljković, povrtar iz Navalina.

Džakove i traktorsku prikolicu pune desetak radnica. U plastenicima, u najtoplijem periodu je i više od 50 stepeni. Ali navikle su, kažu.

– Nije lako, ali radi se. Gazda donosi hladan sok, hladnu vodu, odmorimo kad je baš vrućina – kaže radnica Draginja Kostić.

Berićetno je i u 20 plastenika na imanju Filipovića. Očekuju 100 tona paprike. Uz primenu agrotehnike pažljivo biraju i sorte. Od semena preko zaštite do berbe godišnje ulože oko 20.000 evra.

– Veliki rad, veliki trud, ali isplati se. Celokupna proizvodnja je već prodata – kaže Marko Filipović, povrtar iz Navalina.

Posadili su i ajvarku. Toplota joj prija pa je već počela polako da crveni. Berba kreće za dvadesetak dana, ranije nego lane.

– Nadamo se da biti prinos dobar. E sad, cena ne bi trebalo da bude manja od 60 dinara – kaže Dragan Filipović, povrtar iz Navalina.

Babura i šilja otkupljuju se za 50 do 70 dinara. Izvoz je dvostruko veći nego lane.

– Tu prednjače Crna Gora, BiH, Hrvatska, Slovenija, a ove godine postajalo je interesovanje Grčke za leskovačkom paprikom – kaže Jelena Stojiljković, inženjer ratarstva PSSS Leskovac.

U Južnom pomoravlju godišnje se proizvede oko 70.000 tona paprike. Zahvaljujući povoljnoj klimi, savremenoj tehnologiji i povrtarima kojih je sve više, sveže paprike na pijačnim tezgama ima do decembra.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama