Primer Francuske koji bi trebalo svi da slede

25

Potrošači u Francuskoj od 1. januara biće informisani o tome odakle su namirnice koje kupuju. To se u EU u celini ne primenjuje, a Francuska je dobila zeleno svetlo Brisela da isproba ovaj sistem na dve godine. Francuski poljoprivrednici smatraju da će im ova mera koristiti. 

Koje je poreklo mesa u mojim lazanjama, ili mleko od kojeg je napravljen sir koji jedem? Na ova pitanja francuski potrošači će zahvaljujući inicijativi svoje zemlje uskoro dobijati odgovor.

U Evropi je trenutno dozvoljeno samo označavanje porekla sirovih proizvoda, poput mleka, vina i ulja. Udruženja potrošača već odavno traže da se ovo promeni, posebno nakon skandala 2013. godine kada su u lazanjama umesto deklarisanog goveđeg mesa dobijali konjetinu.

Francuski poljoprivrednici, koji prolaze kroz krizu, najavljenu meru vide kao podršku svojoj proizvodnji i podsticaj promociji kupovine proizvoda koji su u potpunosti napravljeni u Francuskoj.

Ministar poljoprivrede Francuske Stefan le Fol u martu je od Evropske komisije dobio ’zeleno svetlo’ za eksperimentalno isprobavanje ovakvog obeležavanja hrane u svojoj zemlji, zaključno sa 31. decembrom 2018.

Vladinim dekretom iz avgusta ove godine uvodi se obaveza isticanja oznake porekla mleka i mesa koji se koriste kao sastojci u industrijski pakovanoj hrani.

Samo proizvodi u kojima je isključivo francusko meso ili mleko moći će da nose onaku ’proizvod francuskog porekla’, objasnili su iz iministarstva.

Označavanje je propisano u slučajevima kad meso u sastavu proizvoda učestvuje sa najmanje 8,  a za mleko je prag 50 odsto. Iznad tog praga, pripremljena jela će morati da nose oznaku za mleko i meso proizvedeno u inostranstvu. Za meso obavezni podaci su zemlja porekla, uzgoja i klanja životinje. Za mleko se traže podaci o zemlji prikupljanja, čuvanja i prerade.

– Poljoprivredno-prehrambena industrija moraće da se navikne na zamisao da potrošači žele transparentnost – izjavio je za AFP predsednik udruženja za zaštitu prava potrošača ’Šta izabrati’ (Que Choisir) Alen Bazo.

Foto: Cover Images


reklama