Prinos kukuruza u okolini Kikindi manji i za 70 odsto

36

Berba kukuruza na području Kikinde obavljena je na polovini od 35.000 hektara, koliko je proletos zasejano pod našom najzastupljenijom žitaricom.

Ovogodišnji prinosi drastično su niži nego prethodne godine, a na većini parcela umanjeni su i do 70 odsto.

Berba kukuruza na području Kikinde do sada je obavljena na oko 50 odsto površina, od proletos zasejanih oko 35.000 hektara. Mnogi poljoprivrednici već su završili kombajniranje, kako bi se pripremili za predstojeću setvu pšenice. Međutim, predviđanja su se obistinila, pa je ovogodišnji rod naše najzastupljenije žitarice drastično umanjen nego prethodne godine.

– Što se tiče berbe i vršidbe kukuruza, u mom domaćinstvu smo završili taj posao. Prinosi su smanjeni od 60 do 70 odsto, ali nije katastrofalno kao 2012. godine. Prinosi se kreću oko dve do dve i po tone po katastarskom jutru. Ovakav slučaj neće biti samo kod nas već u celom ataru, ali je ove godine takva situacija – kaže Živica Terzić, poljoprivrednik iz Mokrina.

Sezona od samog početka nije pogodovala prolećnim kulturama, pogotovo kukuruzu koji je pretrpeo period dug 50 dana bez padavina, sa veoma visokim temperaturama.

– Izuzetna suša ove godine doprinela je tome da kukuruz ima plitko zrno, da je mali broj zrna u klipu, klip je kratak, tako da je ostvaren prilično loš prinos – dodaje Aleksandar Pap, iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

Poljoprivrednici su ove sezone kupovali i skuplji repromaterijal, nadajući se dobrom rodu, ali se komplikovana situacija nazirala već prvih dana setve.

– Ova godina nije bila dobra, koliko će to cena kompenzovati, nisam baš siguran jer vidimo da su inputi za buduću proizvodnju već skuplji, tako da će poljoprivredici što pre zaboraviti ovu godinu – napominje Robert Nemeš, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Oko otkupne cene kukuruza još uvek se priča, ali se zemljoradnici nadaju da će biti viša nego prethodnih sezona, imajući u vidu da je i cena inputa porasla.

– Sada se pominje cena od 26 dinara za kilogram kukuruza, ali mi koji imamo stoku, moramo dobar deo roda da ostavimo za ishranu stoke. Nisam još ništa predao otkupljivačima, nadam se da će i stočarski prozvodi imati solidnu cenu kako bi ispravili to što smo stoku hranili prilično skupim kukuruzom – kaže Terzić.

Uprkos lošoj sezoni, iznenađujuće dobar rezultat postigli su proizvođači suncokreta u Kikindi, koji su ostvarili prinose daleko bolje nego što su očekivali, pa bi uz sasvim pristojnu otkupnu cenu ove godine, trebalo da nadomeste gubitak od kukuruza. Bar oni koji su ove sezone sejali obe kulture.

Izvor: RTV

Foto: Pexels


reklama