Priprema poljoprivredne mehanizacije za prolećne radove

126

Poljoprivredna mehanizacija, kao što je poznato, zahteva brižno održavanje, jer je to osnovni uslov koji utiče na duži vek trajanja i ispravno delovanje tokom eksploatacije.

Pri upotrebi, mašine i oruđa su izloženi različitim štetnim unutrašnjim i spoljim faktorima, pa ih je potrebno zaštititi, a u periodu kad su van upotrebe, konzervirati i spremiti na odgovarajući način, kako bi se, kad se ukaže potreba, što lakše i što pre pustili u rad.

Na žalost, održavanju mašina se još uvek ne pridaje dovoljno pažnje, pa smo svedoci da velika većina naše mehanizacije završi svoj radni vek pre nego što bi trebalo. Neadekvatnim skladištenjem mehanizacija svake godine gubi 5% i više od svoje vrednosti. Najveći neprijatelj mašina je korozija (rđa) usled koje metalne površine gube svoja svojstva, a time se pospešuje propadanje delova i sklopova. Zaštita od korozije je konzerviranje, odnosno, premazivanje, ili prskanje metalnih površina antikorozivnim zaštitnim sredstvom za tu namenu (nikako ne koristiti „staro ulje“ jer ono sadrži sumpornu kiselinu koja nagriza metal).

Pri održavanju poljoprivredne mehanizacije posebnu pažnju trebalo bi posvetiti na kom se mestu nalazi mašina ili oruđe, odnosno, da li se održavanje odnosi na:

• održavanje pre početka sezone (pred prolećne radove)
• održavanje u toku radova (sezona poslova)
• održavanje po završetku radova (zimski period)

Ako se želi pripremiti određena mašina za prolećne radove, kako bi bili sigurni da će postići pouzdanost u radu, funkcionalnost, trajnost, mašinu je potrebno dobro pripremiti, podesiti i tokom rada redovno održavati.

Prvi korak je dekonzerviranje, koje se sastoji u uklanjanju zaštite (čišćenje, pranje), a neka specijalna sredstava za konzerviranje se ne moraju uklanjati jer i na dalje služe kao sredstvo za podmazivanje i za zaštitu. Zatim sledi vizuelni pregled (provere ispravnosti), a u slučaju da se ustanovi oštećenje vrši se eventualna zamena ili popravka oštećenih ili dotrajalih delova. Sledi podmazivanje i puštanje u probni rad. Ako se uoče nepravilnosti u radu mašine, mašina se podešava, sve dok se ne dobije željeni učinak. Sve ovo se radi po uputstvu proizvođača. Rezervni delovi bi trebalo da budu originalni, jer oni daju sigurnost i pouzdanost. Vrlo bitno je da se evidentiraju sve popravke i svi troškovi.

Izvor: dipl. inž. Željko Lazić, PSSS Mladenovac

Foto: Pixabay


reklama