Priprema ruža za zimu

660

Dobra priprema za prezimljavanje omogućiće grmu ruže da prezimi bez oštećenja, neće doći do izmrzavanja izdanaka i uvenuća grma, a zavisno od vremenskih prilika, sve aktivnosti na grmu ruže trebalo bi obaviti u razdoblju oktobar-novembar.

Svaka sorta, hibrid ili kultivar ruže različito će reagovati na pojavu niskih temperatura. Treba znati da su stare sorte otpornije nego novostvoreni hibridi i kultivari. Stare sorte završavaju cvetanje ranije, prekidaju rasti i pripremaju se za zimu. Kod novih ruža produženo je razdoblje cvetanja i kasne ruže nemaju vremena da se pripreme za zimu i da im prirasti odrvene. Ruže sa tamnijom bojom cveta (crvena) su otpornije na niske temperature od ruža sa svetlije obojenim cvetovima (bela).

Da bi ruže dočekale zimu spremne, potrebno je krajem leta prestati sa branjem cveća i pustiti da ruža formira plod šipak. To će ruži biti znak da se pripremi za zimu i prestane s vegetativnim rastom. Neodrvenjeni, slabi i bolesni izdaci će preneti niske temperature dalje i mogu doprineti propadanju celog grma. Ne možemo uticati na vremenske prilike, ali možemo pripremiti ruže da prezime.
Orezivanje grma treba raditi kada je dan hladan i bez padavina, ali treba izbegavati vreme kad su temperature u minusu. Ukoliko bi orezivanje vršili tokom kišnog dana, prilikom rezidbe bi pravili rane, a samim tim i idealne uslove za ulazak patogena koji bi prouzrokovali pojavu oboljenja. Izbegavati orezivanje po toplom vremenu, jer to može izazavati buđenje pupoljaka i ponovni vegetativni rast. Novoizrasli prirasti bi izmrzli tokom zime.

Treba imati na umu da orezivanje predstavlja stres za biljke i obratiti pažnju kakvo je vreme i u kakvom je stanju grm. Za neke ruže je bolje tokom jeseni izvršiti samo sanitarno orezivanje, a pravo orezivanje ostaviti za kraj zime i početak proleća. Tokom orezivanja ukloniti sve osušene grančice, grančice koje su trule ili s vidljivim oštećenjima od štetočina, grančice na kojima se nalaze jaja, larve, suve cvetove, grančice koje nisu dovoljno odrvenele. Uklonite sve tanke i male priraste, jer će tokom zime doći do njegovog propadanja, truljenja koje se može preneti i na izdanke grma.

Za orezivanje koristiti kvalitetne, oštre makaze. Iznad pupoljka treba napraviti kosi rez. Treba odabrati pupoljak iz koga će se na proleće razviti prirast u smeru u kome želimo da se grm širi.
Sam način orezivanja zavisi od tipa ruže. Ruže penjačice se najčešće skraćuju za trećinu. Iako, najbolje je konačnu rezidbu penjačica i čajevki ostaviti za proleće. Priraste čajevki skratiti na dužinu oko 20 cm. Poliante i floribunde prekratiti na dužinu od 35 cm. U južnim područjima intenzitet orezivanja može biti jači.

Ruže su veoma osetljive na stalne promene temperature, pa bi grm trebalo zaštiti od niskih temperatura prekrivanjem. Naravno, treba voditi računa kod izbora materijala za prekrivanje. Treba izbegavati veštačke materijale (najlon, cerade) jer oni hermetički zatvaraju grm, povećavaju vlažnost što može dovesti do truljenja i izmrzavanja grma.
Takođe, izbjegavajte pesak i piljevinu. Oni će tokom zime upiti vlagu i imaće isti efekt kao veštački materijali. Najbolje je koristiti prirodne materijale za prekrivanje grma ruže: zemlja, lišće, grane jele, smrče, sneg, trsku, lutrasil. Kao zaštitu mogu da posluže i različiti sanduci od drveta i kutije. Šta god radili i kako radili, potrebno je stvoriti uslove da ruža diše.

Ruže možemo malčirati smesom treseta i lišća i tako pripremljene ostaviti do proleća. Sneg može biti dobra zaštita za grm ruže ako je debljine 30 do 40 cm. Ukoliko je sloj snega tanji treba sakupiti okolni sneg i iznad grma napraviti malu naslagu od njega. Temperatura ispod naslage će se zadržati na 5ºC.

Zemlja oko grma ruže može se kopati i da se grm nagrne slojem iskopane zemlje. Zemlja se u proleće, posle otapanja snijega, lagano odgrne. Okopavanje ruža doprinosi prezimljavanju velikog broja pupoljaka. Osim toga, sa zemljom možemo pomiješati sloj slame, sena ili lišća.

Ukoliko grm ruže prekrivamo lišćem, tada bi sloj trebalo da bude debeo najmanje 10 cm. Ovakav pokrivač je dobar za blage zime.


reklama