Prirodni preparati za ukorenjavanje rasada

337

Rasadničarska proizvodnja nije nimalo laka. Ona podrazumeva velika ulaganja vremena, truda i naravno novčanih sredstava. Neophodno je nabaviti kvalitetno seme, pripremiti supstrat, zaštititi rasad od bolesti i štetočina, kao i surovih vremenskih uslova. Ipak, sav taj trud se isplati na kraju sezone, međutim, ponekad se prosto dogodi da se i pored svih mera opreza rasad jednostavno ne primi, što predstavlja najveći udarac za rasadničara. 

Uzroci ovakvog peha mogu biti različiti – klimatske promene, zdravstveno stanje rasada (mane koje niste uspeli da primetite) ili ljudska greška. Koji god razlog bio u pitanju, posledica je ista – rasad nije uspeo da se ukoreni na otvorenom polju. Čak i kada je sa rasadom sve u redu, i kad je praktično bez mane, opet se određeni procenat sadnica neće primiti zbog slabog ukorenjavanja. U cilju rešavanja ovog problema pojavila su se brojna hemijska sredstva koja podstiču ukorenjavanje, međutim, ona mahom nisu dozvoljena u organskoj proizvodnji, a osim toga, nisu ni isplativa za proizvođače koji obrađuju manje površine. Ukorenjavanje može da se podstiče i prirodnim putem, preparatima koje svako može da napravi „u kućnoj radinosti“ od dobro poznatih i pristupačnih sastojaka.

Jabukovo sirće

Sadrži preko 30 mikro i makroelemenata koji podstiču ukorenjavanje. Ipak, morate biti oprezni sa koncentracijom, jer sirće zapravo ima i neka fitoncidna svojstva, pa ga je neophodno razrediti. Odnos koji se preporučuje je 11-12 ml sirćeta na litar vode. Primenjuje se tako što se koren rasada umoči u sirćetni rastvor pre stavljanja u zemlju. Može se primenjivati pri sadnji na stalno mesto, ili pri premeštanju u veću saksiju, kao i prilikom ožiljavanja reznica cveća, voća i vinove loze.

Med

Med sadrži hormone koji podstiču ukorenjavanje, plus, sprečava pojavu gljivica i bakterija. Za spravljanje preparata je neophodna ključala voda i med. U litar ključale vode treba dodati dve kašike meda, a nakon hlađenja presuti u posudu sa poklopcem i staviti na mračno i sveže mesto. Ovu mešavinu je najbolje upotrebiti u roku od dve nedelje nakon spravljanja.

Vrba

Koktel za bolje ukorenjivanje se priprema od vrbovog pruća koje sadrži jake prirodne hormone rasta. Potrebno je iseckati 100 g mladih vrbinih grančica i preliti sa pola litra prokuvane mlake vode, i ostaviti na 24 sata da miruje. Nakon toga sve treba dobro procediti, i koktel je spreman za upotrebu. Koristi se tako što se reznice ostave u njemu na 24 sata, nakon čega se sade u supstrat ili pesak. Osim toga, koktel se može koristiti i za zalivanje tek posađenog rasada.

Ovi preparati se prave od sastojaka koji su dostupni svakom domaćinstvu ili se uzimaju iz prirode. Ukoliko gajite povrće, voće i vinovu lozu na organski način jedan od ovih preparata će Vam sigurno pomoći u proizvodnji. Ostale kulture kao što su žitarice takođe mogu imati korist od ovih preparata jer na prirodan način podstičete jačanje njihovog korena, što može biti presudno u kritičnim situacijama kao što su suša, nevreme ili napadi štetočina.

Izvor: ratarstvo.net
Foto: Pixabay


reklama