Prirodni preparati za zaštitu bilja

762

Svaki proizvođač, uz malo izdvojenog vremena i dobru volju, može da napravio biopreparate koji se koriste u organskoj proizvodnji.

Pored čorbe, mecerata i fermentisanog ekstrakta, u organskoj poljoprivredi se upotrebljava i oparak – čaj od biljnog materijala.

Oparak se dobija tako što se biljna masa prelije vrelom vodom koja tako potopljena stoji 3-4 sata, a zatim se proceđena primenjuje za suzbijanje bolesti i štetočina. Biljke se zatim tretiraju svakih 7-10 dana, a razređenje zavisi od faze razvoja biljne vrste na kojoj se određeni preparat primenjuje kao i od intenziteta napada bolesti.

Oparak od belog luka – 700 g belog luka prelije se sa 10 l kipuće vode, poklopi se, ostavi da odstoji i procedi. Ovim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice, dok je za prskanje krastavca protiv plamenjače oparak potrebno razrediti u odnosu 1:3.

Oparak od crnog luka – 200 g suvih listova lukovice preliti sa toplom vodom temperature 40 stepeni Celzijusovih i ostaviti da odstoje 4-5 dana, zatim procediti. Upotrebljava se protiv plesni i plamenjače. Tretira se tri puta u vremenskom intervalu od pet dana. Drugi način: do polovine napuniti kantu ljuskama lukovica i uliti 10 l kipuće vode. Ostaviti da stoji 24 časa, posle čega se procedi i razredi dvostrukom količinom vode.

Oparak od nadzemnih delova krompira – Potrebno je ubrati 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih delova biljke krompira, sitno ih iseckati i preliti sa 10 l tople vode. Ostaviti da odstoji 3-4 sata i nakon toga procediti. Za prskanje protiv pauka treba koristiti sveže pripremljen oparak uz dodatak 40 g rastvorenog sapuna.

Oparak od maslačka – Ubrati 300 g korena maslačka (iseckati ga) ili 400 g svežeg lista, preliti sa 10 l tople vode (40 stepni) i ostaviti da odstoji 1-2 sata i na kraju procediti masu. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši. Deluje na bolje prilagođavanje biljaka na nepovoljne uslove spoljne sredine.

Oparak od kamilice – Čajnu kašiku suvog cveta kamilice preliti sa 1 l kipuće vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i koristiti za dezinfekciju semena kao i predsetveno tretiranje semena mahunarki. Za sprečavanje truljenja komposta trebalo bi razrediti ovaj rastvor u odnosu 1:5 l sa vodom. Poznato je da samo jedna biljka kamilice štiti površinu od jednog metra kvadratnog od pojave zemljišnih štetočina. Kamilica utiče pozitivno na sve biljke, pa je zato treba sejati gde god je to moguće.

Oparak od hajdučke trave – Serija prskanja započinje upravo ovim čajem. Tretiranje se obavlja u punoj vegetaciji kad su listovi biljaka potpuno razvijeni. Čaj od hajdučke trave ima poseban pozitivan učinak na plodove, njihov kvalitet i prinos.

Soda bikarbona – U dva litra vode dodati jednu kap biljnog ulja, kap deterdženta i dve kašičice soda bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sredstva. Primenjuje se kao preventiva protiv pepelnice.

Pored navedenih biopreparata, u organskoj proizvodnji su dozvoljena i neka hemijska sredstva, pa se često kao fungicidi koriste preparati na bazi bakra, na bazi sumpora, bordovska čorba, krečni sumpor itd.

Jedan od najznačajnijih elemenata u zaštiti biljaka u organskoj proizvodnji je bakar. Rastvaranjem bakra u vodi, oslobađaju se joni bakra koji su toksični za gljive i bakterije.

Priprema bordovske čorbe

Za 100 l 1% bordovske čorbe potrebno je: 1 kg plavog kamena (bakar sulfat), 0,4 kg negašenog kreča ili 1,2 kg gašenog kreča ili 1 kg hidratisanog kreča.
U bure od 100 l nasuti vodu, i od iste količine odvojiti 20 l. U prvih 10 l treba zagasiti 0,4 kg negašenog kreča ili dodati 1,2 kg gašenog kreča u vidu paste, ili 1 kg hidratisanog kreča. U drugih 10 l rastopiti plavi kamen. Kada se kreč razmuti, potrebno ga je procediti uz neprestano mešanje i sipati u bure sa preostalih 80 l vode kako bi se napravilo krečno mleko. Pošto se rastvori, plavi kamen se uz mešanje, sipa u bure sa krečnim mlekom. Kad se to završi, čorba se može upotrebiti pri čemu se koristi sveže pripremljena jer stajanjem gubi fungicidno dejstvo. Ukoliko se u bordovsku čorbu doda 250 g šećera /100 l čorbe, ona će se stabilzovati i zadržati svoje fungicidno dejstvo na nekoliko dana.

Pravljenje koncentrata bordovske čorbe

Sastoji se u tome da se pripremi krečno mleko i rastvor plavog kamena koji se ne mešaju odmah posle pravljenja već se pojedinačno čuvaju tokom zimskog perioda.

Pravljenje plavog kamena – U plastičnoj posudi se rastvori 1 kg plavog kamena/10 l vode. Ovakav rastvor može se čuvati neograničeno u zatvorenim plastičnim ili staklenim balonima.

Pravljanje krečnog mleka – U plastičnu posudu usuti 10 l vode i rastvoriti 0,4 kg negašenog kreča ili 1,2 kg gašenog kreča ili 1 kg hidratisanog kreča.

I ova mešavina se neograničeno čuva u balonima. Kada se ukaže potreba za tretiranjem, 10 l rastvora krečnog mleka sipa se u sud sa 80 l vode i intenzivno se meša. Zatim se dodaje 10 l rastvora plavog kamena i dobro se meša. Na ovaj način dobija se 1% bordovska čorba koja se može koristiti.

Preparat na bazi sumpora

Krečni sumpor – Efikasan je protiv svih gljivičnih oboljenja, pepelnice, nekih rđa, lisne plamenjače i truleži plodova. Ukoliko se primenjuje za vreme niske relativne vlažnosti vazduha i iznad 25°C, može izazvati oštećenja biljaka. Ne sme se mešati sa drugim preparatima. Pored delovanja na bolesti, ima i insekticidno dejstvo na lisne i štitaste vaši.

Priprema krečnog sumpora: U sastav ulaze S i kreč (kalcijum pirosulfit) koji sadrži preko 30% S. Za prskanje u proleće (idealno vreme je fenofaza kretanja pupoljaka) koristi se 2 l krečnog sumpora + 8 l vode. Za prskanje u toku leta upotrebljava se 0,5% rastvor – 0,5 dl krečnog sumpora + 10 l vode.

Čime prskati

PAUK – Čaj od nadzemnih delova krompira

LISNE VAŠI – Čaj od maslačka, čaj od buvača

GRINjE – Čaj od buvača, macerat duvana

INSEKTI – Čaj od crnog i belog luka, čorba od ploda paprike, macerat od kadifice

LUKOVA MUVA – Fermentisan ekstrakt belog luka

SOVICA – Macerat duvana, macerat od čička, fermentisan ekstrakt dragoljuba

KUPUSNA MUVA – Čorba pelina, macerat paradajza

KUPUSAR – Čorba od paradajza, macerat od čička

LARVA GUSENICA – Macerat bele rade

LISNE VAŠI – Macerat koprive, fermentisan ekstrakt pelina, fermentisan ekstrakt dragoljuba

KRVAVE VAŠI – Macerat od duvana

NEMATODE – Fermentisan ekstrakt nevena

PLAMENjAČA – Čaj od crnog luka

PLESAN – Čaj od crnog luka

RĐA – Čorba od rastavića

PEPELNICA – Čorba od rastavića, čaj od belog luka

Izvor: Voctoria Logistic

Foto: Pixabay


reklama