Pristupanje Srbije EU znači ogromna sredstva za agrar

23

U trenutku kada budemo valorizovali sve što radimo u procesu pristupanja EU i dobijemo podršku iz Unije, kroz poljoprivredu će najviše da se vidi koliko je EU za običnog čoveka važna, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

On je, učestvujući na sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, napomenuo da se polovina propisa koji moraju da budu usvojeni u procesu pristupanju u poglavljima 11, 12 i 13 odnosi na poljoprivredu.

– U procesu pristupanja EU poljoprivreda je sektor koji je najugroženiji i najosetljiviji, mislim na proizvođače, ali su koristi neverovatne. Procene kažu da bismo dobili tri do četiri sadašnja budžeta u procesu pristupanja – rekao je Nedimović.

On je dodao da su oba merila iz poglavlja 11 ispunjena o čemu je zvanično obaveštene Evropska komisija i sada se očekuje njen odgovor.

– Mislim da je u okviru toga najvažnija stvar IPARD program. Ne mogu da se pohvalim da nam je relaizacija maestralna, ali ćemo ovih dana raspisati poziv za skoro 60 miliona kroz Meru 1, a akreditovali smo još mere za ruralni turizam i tehničku pomoć – kazao je Nedimović.

On je napomenuo da je problem to što Ministarstvo zbog pandemije nema dovoljno ljudi koji bi se bavili terenskim kontrolama uslova za realizaciju IPARD-a.

Nedimović je istakao da je poglavlje 12 koje se odnosi na bezbednost hrane najteže za realizaciju.

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama