Privredna komora Vojvodine predstavila mogućnosti korišćenja sredstava iz IPARD fondova

21

U Privrednoj komori Vojvodine (PKV) održana je konferencija na kojoj je blizu sto vojvođanskih poljoprivrednika upoznato sa mogućnostima korišćenja sredstava iz IPARD fondova za zemljoradničke zadruge i poljoprivrednike, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), a uz podršku Ministarstva za evropske integracije (MEI) i PKV.

Predsednik ZSV Radislav Jovanov, u izjavi za medije povodom održavanja konferencije, istakao je da među poljoprivrednicima vlada veliko interesovanje. Naglasio je da su uslovi za konkurisanje izuzetno složeni i da je cilj skupa bio da se zadrugari detaljno informišu o mogućim načinima korišćenja IPARD fondova. Podsetio je da su za sve one koji ne mogu da ostvare ta sredstva, postoje konkursi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i dodao da se sada i u malim sredinama, kako kaže, oseti podrška države.

Da je tematika skupa od izuzetnog značaja za unapređenje celokupne poljoprivrede, kako na pokrajinskom, tako i na republičkom nivou, naglasio je i predsednik PKV Boško Vučurević prilikom svog obraćanja na konferenciji.

– PKV je uvek spremna da sve svoje resurse stavi u funkciju edukacije privrednika, u ovom slučaju poljoprivrednika, sa ciljem unapređenja njihovog poslovanja i stvaranja mogućnosti za njihovo dodatno finansiranje. U prethodnih nekoliko godina državni organi, na republičkom i pokrajinskom nivou, definisali su konkretne programe finansiranja poljoprivrede. Ovaj trend su, u određenoj meri, pratile i lokalne samouprave svojim programima pomoći ovom sektoru. Sve ovo je postepeno uticalo na formiranje svesti o neophodnosti uvođenja poljoprivredne proizvodnje u regularne tokove – rekao je Vučurević.

Savetnik ministra za evropske integracije Danilo Golubović kazao je da bi potpisivanje Finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom o zvaničnom početku korišćenja fonda EU trebalo da bude krajem februara ove godine i da će to biti velika mogućnost srpske poljoprivrede.

– U pitanju je vrlo složen administrativni proces, ozbiljna transparentnost na koju pojedini poljoprivrednici u Srbiji nisu naučili i ozbiljna kontrola korišćenja sredstava – rekao je Golubović.

Prisutne su sa mogućnostima korišćenja sredstava iz IPARD fondova upoznali konsultanti Đorđe Mirković, Boštijan Kos i Robert Kaisersberger. Ispred PKV, konferenciji su prisustvovali sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak i sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski.

Foto: pkv.rs, Pixabay


reklama