Prkos – neuništivi ukras svake bašte

419

Prkos ili portulak (Portulaca grandiflora) je jedna od najotpornijih baštenskih biljaka, cveta neprekidno od maja do prvog snega i, pošto ne traži često zalivanje, niti posebne uslove, a može da izdrži i mraz, često ulepšava vrtove i terase.

Prkos je niska biljka i dostiže visinu od najviše 15 centimetara. Ima kratke, mesnate listiće i prelepe cvetove bele, žute, narandžaste, roze, crvene, ljubičaste ili plave boje. Cveta pola godina, a noću se latice obično zatvore.

Prkos uspeva iz semena, a u aprilu ili maju se sadnice sade u prozorske sanduke ili leje u vrtovima. Sam se ramnožava, jer seme može da preživi mraz, pa brzo formira cvetni tepih.

Tolerantan je na razne vrste zemljišta, ali najviše voli peskovito, dobro drenirano tlo i direktnu sunčevu svetlost. Ova biljka odlično podnosi veliku vrućinu i tolerantna je na sušu, a proizvodi obilje semena i odlično se sama razmnožava.

Upravo zbog toga, potrebno da preduzmete neke metode kontrole jer se neverovatno brzo i lako širi. Ako ga, na primer, posejete na krajevima ružičnjaka, vrlo lako može da se dogodi da se narednog leta prkos pojavi na mestima daleko od onog gde ste ga vi posejali.

Nije potrebno često zalivanje jer valjkasti listići prkosa, koji spada u sukulentne biljke, odlično zadržavaju vlagu, stoga redovno zalivanje nije potrebno. Ako ga zalivate, praktikujte površinsko zalivanje jer prkos ima plitak koren. Zbog ovoga se gajenje prkosa preporučuje ljudima koji nemaju dovoljno vremena za redovno zalivanje cveća. Takođe zbog ovoga je uzgoj prkosa moguć i u baštama u kojima nema vode u blizini.

Prilikom setve nema potrebe da seme prkosa prekrivate zemljom. Ali, ako ipak želite da ga prekrijete zemljom, onda to učinite u veoma tankim slojem jer je semenu prkosa potrebno sunce kako bi proklijalo, a biljka počela da raste. Ako prkos sadite u šljunkovitoj leji, dovoljno je da iz ruke pospete seme po šljunku i da potom šljunak malo provaljate rukama kako bi seme dospelo do zemljišta koje se nalazi ispod.

Cveće prkos izgleda prelepo u različitim tipovima vrtova i koristi se da ulepša stare strukture i kamene staze jer dobro uspeva u starim pukotinama u koje je vetar naneo dovoljno zemlje da može da raste. Ovo predivno cveće će privući leptire u vašu baštu, a isto tako će učiniti da vaš vrt zapadne za oko svakom prolazniku.

Dobra stvar je da prkos bez problema uspeva i u običnim i visećim saksijama, sandučićima i žardinjerama. Može da izraste i iznad ivica posude u kojoj je posejan pa će njegovo lišće i cvetovi da predstavljaju divan prizor. Ipak, važno je znati da površina oko i ispod visećih saksija ili drugih posuda narednog leta može da bude preplavljena prkosom zbog semena koje su proizvele prošlogodišnje biljke. I pored toga što je prkos jednogodišnja biljka, imaćete ga u bašti svake godine bez imalo truda.

Foto: Pixabay


reklama