Problem kod nošenja – sindrom „vezanog jajeta“ kod papagaja

2837

Tokom sezone parenja, odgajivači ptica se susreću sa brojnim problemima, a jedan od njih je i otežano nošenje jaja. Dešava se da ženka snese delimično razvijena jaja, sa mekom ljuskom, ili potpuno bez ljuske, ali do najvećeg gubitka dolazi kada ugine, usled nemogućnosti da izbaci jaje iz tela. Tu pojavu nazivamo sindrom „egg bound“, u bukvalnom prevodu „vezano“ ili „zaglavljeno jaje“. Ukratko, jaje ostaje zaglavljeno u jajovodu ili drugom delu reproduktivnog trakta, a ukoliko ne reagujete, do uginuća ptice može doći za samo nekoliko sati. Zato je vrlo važno da možete da prepoznate simptome ovog stanja. 

Zaostajanje jaja se javlja kod svih vrsta ptica, ali su male, kavezne ptice, poput papagaja (nimfe, rozenkolisi, tigrice, kanarinci…) sklonije ovom poremećaju.  Češće je kod mladih ptica, koje nose prvi put, i suprotno – kod onih koje su pri kraju svog reproduktivnog ciklusa.

Teško je reći koji je pravi uzrok zaostajanja jajeta. Mnogi smatraju da je odlučujući faktor temperatura (niska). Ova teorija je veoma diskutabilna, jer ptice u prirodi obično polažu jaja u proleće, kada su temperature još niske, a ipak retko kad imaju problem sa polaganjem jaja. Neki veruju da je glavni uzrok nedostatak kalcijuma, zapravo, nemogućnost ptice da metabolizira kalcijum iz hrane. Naime, organizam ne koristi ovaj element samo za jačanje kostiju, već i za pravilno funkcionisanje mišića. Dakle, ženki kalcijum treba i za formiranje ljuske jajeta, i za potiskivanje kroz jajovod. Za apsorpciju kalcijuma je ključan vitamin D3, bez njega će minerali samo proći kroz crevni trakt, ali veoma mala količina će se apsorbovati. U spoljnim volijerama ptice proizvode vitamin D3 uz pomoć sunčeve svetlosti, dok u zatvorenim prostorijama to nije moguće, jer staklo sprečava prolazak dela svetlosnog spektra. Zbog toga je neophodno ovaj vitamin veštački dodavati. Nedostatak fosfora takođe može da utiče na apsorbovanje kalcijuma. Što se samog kalcijuma tiče, on se obično unosi preko hrane i dodataka. Jaja, insekti i crvi sadrže veliku količinu ovog minerala. Još jedan od mogućih uzroka je dehidratacija, pa je važno pticama davati dovoljno sveže vode.

Da bi ženka lako snela jaje, od ključnog je značaja fleksibilnost i navlaženost kloake i sluznice. Ovo u prvom redu zavisi od vitamina zasnovanih na mastima (A i F). Bez ovih esencijalnih sastojaka jajovod postaje suv i krt. Zbog toga je veoma važno da im obezbedimo semena suncokreta i nigera.

Kako smo već naglasili, ukoliko se na vreme ne odreaguje, može doći do uginuća u roku od samo par sati. Zato je jako važno prepoznati simptome. Ženke sa zadržanim jajetom su nevesele i povlače se u ugao kaveza. Kao posledica stalnog napinjanja može da nastane prolapsus (ispadanje) jajovoda i kloake. Zadržano jaje vrši pritisak na debelo crevo, ureter i velike krvne sudove karlice zbog čega može doći do zastoja izmeta i mokraće kao i do poremećaja cirkulacije usled pritiska na krvne sudove.  Posledica toga može biti paraliza nogu. U kasnijim stadijumima bolesti ptica zauzima neprirodan položaj, oslanja se na bazu repa, a krila su opuštena. Ponekad se desi da jaje proviri iz predela kloake. Još neki od simptoma su: ubrzano i otežano disanje, oticanje donjeg dela tela, nakostrešeno perje, sedenje na dnu kaveza, kontrakcije, opšta slabost. Veterinar postavlja dijagnozu na osnovu rentgenskog snimka.

Ako ženka ima problema pri nošenju možemo joj pomoći da ih prevaziđe. Prvo i najvažnije je da joj osiguramo toplo i tiho okruženje, što će joj omogućiti da sve svoje rezerve usmeri na to da snese jaje, a ne na očuvanje toplote. Takođe, utrljavanje male količine biljnog ulja oko kloake doprineće omekšavanju ovog područija i olakšanom polaganju jaja. Ukoliko je jaje blizu otvore kloake, može se fizički pomoći izvlačenje, ali vrlo nežno i pažljivo. Ako sve ovo ne urodi plodom, onda se primenjuje agresivnija terapija. Zapamtite: nipošto ovo ne činite sami, bez veterinarske pomoći. Kroz abdomen se u jaje ubode tanka igla, kojom se izvuče sadržaj jajeta, što će uzrokovati lomljenjem ljuske. Potom će veterinar pažljivo iz kloake izvući zaostale komade ljuske. Poslednja opcija, ako ništa drugo ne uspe je operacija pod opštom anestezijom. Kada izbaci jaje ptica kao da se potpuno oporavi. Opasno je da ovakvu ženku probamo ponovo da parimo dok ne promenimo uslove i režim hranjenja.

Foto: Pixabay, Agro TV

 

 

 


reklama