Proizvođači i izvoznici žitarica traže slobodan izvoz brašna, kvote za pšenicu i kukuruz

47

Grupacija proizvođača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvođača i izvoznika žitarica i Produktne berze zatražili su od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i uvođenje izvoznih kvota za pšenicu i kukuruz.

– Na zajedničkom sastanku predstavnika udruženja „Žitounija“ i „Žita Srbije“ i Produktne berze zatraženo je od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i izvoz pšenice i kukuruza uz definisanje maksimalnih kvota – rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Aleksandar Bogunović.

Predstavnici udruženja ocenili su da dugotrajna zabrana izvoza brašna, pšenice i kukuruza može da izazove probleme i po prolećnu setvu, jer je poljoprivrednicima neophodan novac da bi mogli da je finansiraju.

Dodaje se da će posledice snositi kako proizvođači, tako i izvoznici koji izvoze preko luka jer ne mogu robu da plasiraju, a potpisali su ugovore.

Izvoznici su, prema rečima Bogunovića, robu naplatili po važećim cenama, pa je iz tog razloga neophodno da pravovremeno i pre eventualnog pada cena na tržištu, realizuju ugovorene poslove.

Bogunović je ocenio da je plasman brašna u prethodnim godinama padao i da je sada dobra prilika da se povrati poverenje tradicionalnih kupaca i poveća izvoz kroz višu fazu prerade pšenice.

Foto: Freepik


reklama