Proizvođači mleka traže razgovor sa direktorom Imleka zbog niske otkupne cene

373

Proizvođači mleka u Srbiji uputili su poziv na razgovor direktoru Imleka kako bi zatražili da ta mlekara poveća otkupnu cenu, a ako zahtev bude odbijen prete protestnom blokadom, rekla je predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.

Ona je za Betu izjavila da Imlek, koji je lider na domaćem tržištu, neće da plati realnu cenu mleka i da proizvođači sada za litar dobijaju od 36 do 38 dinara, a da je 2015. godine litar koštao 43 dinara.

– Mlekara Imlek je lider na domaćem tržištu i diktira cenu i ostalim mlekarama. Proizvođači mleka su uputili zahtev za razgovor sa direktorom i čekaju poziv, a ukoliko ne budu pozvani blokiraće tu mlekaru – rekla je Bugarski.

Ona je dodala da je proizvođačka cena mleka 56 dinara i da je pre nekoliko meseci, kada su mlekari javno izrazili nezadovoljstvo, nekoliko manjih mlekara podiglo cenu za dva-tri dinara, pa da sada neke manje mlekare plaćaju mleko skuplje od Imleka.

Država je sredinom godine, da bi olakšala položaj proizvođača, podigla subvenciju sa sedam na deset dinara za litar mleka čime je, prema rečima Bugarski, posredno pomogla da mlekare i dalje odbijaju da podignu otkupnu cenu jer računaju da je ona zbog te subvencije povećana.

Bugarski je rekla da zamrzavanje cene dugotrajnog mleka neće pogoditi mlekarsku prerađivačku industriju jer ona zarađuje na prerađevinama, jogurtu, sirevima, pavlaci i drugim proizvodima od mleka, a ne na samom mleku.

Pre nekoliko meseci, kada su se mlekari javno pobunili nezadovoljni otkupnom cenom, premijerka Ana Brnabić je pokušala da organizuje zajednički sastanak proizvođača i mlekara, ali do danas to nije uspela.

Foto: Freepik


reklama