Proizvođači mleka u Republici Srpskoj nezadovoljni iznosom premije

89

Ovogodišnja premija po muznom grlu u Republici Srpskoj iznosiće 329 KM, ali prema rečima mlekara, ovo je nedovoljno jer su oni tražili da minimalna premija bude 400 KM.

Kako je rekao Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja na raspolaganju je iznos od 9.790.120 KM, kojim će biti premirano 29.688 grla, odnosno 3.168 korisnika ove podrške.

Naime, mlekari su prethodno tražili od ministra da preduzme sve aktivnosti kako bi što pre bile isplaćene premije, podsećajući ga na obećanje da će one iznositi „minimalno 400 maraka, a pre 500 KM“.

Minić je naveo da je obećanje dao na osnovu navedenih podataka da je u Republici Srpskoj 25.000 krava u muži.

Potvrdio je i da je evidentiran pad priliva mleka u poslednjih mesec-dva dana, te da su obavili sastanak s direktorom „Imleka“, u čijem sastavu deluje i „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, te kako je potvrđeno da u svojim zalihama imaju pet miliona litara mleka, ali da neće smanjivati otkupnu cenu svojim kooperantima.

– Napominjemo da u ovim teškim vremenima treba da budemo partneri, jer proizvođači mleka ili mlekarski sektor u okviru agrarnog budžeta participira sa 62 miliona KM – zaključio je Minić.

Milorad Simić, član Udruženja mlekara Republike Srpske, rekao je za „Nezavisne novine“ da su mlekari očekivali da će minimalna premija biti 400 KM.

– Mlekari nisu zadovoljni ovom premijom, nama je bila obećana veća premija. Međutim, mi smo sada dobili manji iznos, on jeste povećan u odnosu na prethodnu godinu, ali to nije dovoljno jer sada imamo mnogo veće troškove – kazao je Simić.

Prema njegovim rečima, još ne znaju kada će biti isplata.

– Situacija u zemljama okruženja je mnogo bolja, nama ovaj novac hoće pomoći, ali to nije dovoljno – kazao je Simić.

Kako navode, Udruženje poljoprivrednih proizvođača mlekara Republike Srpske, koje ima oko 440 članova, u prošloj godini proizvelo je 44 miliona litara mleka za potrebe građana, a kako kažu, u Bosni i Hercegovini lani je proizvedeno i prerađeno 250 miliona litara.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Envato


reklama