Proizvođači paradajza prelaze na drugo isplativije povrće

266

Loši vremenski uslovi, porast cena energije, štetočine i visoki troškovi radne snage naterali su mnoge svetske proizvođače paradajza da se okrenu isplativijem povrću, najčešće uzgoju krastavaca, paprike i tikvica.

Ove sezone uobičajene teme na globalnom tržištu paradajza jesu sve veći pritisak virusa na plodove, promenljivi vremenski uslovi, ali i rastući troškovi proizvodnje. Posebno zabrinjava rast cena energije u većini zemalja jer se severna hemisfera oslanja na uzgoj ovog povrća pod veštačkim osvetljenjem za vreme mračnijih dana u zimskim mesecima. Svi ti faktori znače i višu cenu ovog povrća, piše specijalizovani agrarni portal “FreshPlaza”.

U holandskim i belgijskim staklenicima rasveta je već neko vreme upaljena. Mnogi koji je koriste zbog visoke cene energije odustaju od takve proizvodnje. Ove godine, uglavnom zbog problema sa bolestima, cena je tokom letnje sezone bila na nivou zimske, dok se poslednjih nedelja tendencija rasta stabilizovala.

Zbog niskih temperatura u Nemačkoj potražnja za paradajzom je znatno pala, ali je ponuda različitih sorti velika kao i uvek, tako da se potražnja lako može zadovoljiti.

Interesantni podaci iz Italije oslikavaju položaj proizvođača nove vrste povrća i u drugim državama. U protekloj godini više od 89 odsto italijanskih porodica barem jednom je kupilo proizvode iz kategorije paradajza. Inače, statistika pokazuje da Italijani paradajz kupuju 17,2 puta godišnje, po prosečnoj ceni od 2,1 evro za kilogram. Za njihove proizvođače ova sezona bila je teška. Porasli su i troškovi, a prosečna cena čeri paradajza od 1,5 evra po kilogramu samo je delimično isplatila troškove. Zbog nastavka pandemije tokom jeseni je oslabila tražnja sa stranih tržišta, poput Nemačke i Austrije. Kako se navodi, neizvesnost će verovatno naterati neke povrtare da u budućnosti smanje površine pod paradajzom.

Prema prvim procenama, španski proizvođači će svoje površine smanjiti za tri odsto u odnosu na prošlu sezonu. Kako se ističe, na to će uticati visoki troškovi proizvodnje, posebno radne snage, jaka međunarodna konkurencija, uglavnom iz Maroka, kao i problemi uzrokovani virusima i štetočinama. Sve to, uz cenu koja ne ispunjava očekivanja proizvođača, dovodi do smanjenja proizvodnje. Mnogi španski poljoprivrednici okreću se isplativijim kulturama, kao što su paprika i tikvice. Kako se navodi, cene paradajza tamo su znatno pale zbog velikih količina na tržištu tokom prošlog meseca. Prosečna cena pala je za 42 odsto, na 0,25 evra po kilogramu zbog povećanja ponude.

Izvor: Politika

Foto: Freepik


reklama