Proizvođači peleta tužili BiH zbog zabrane izvoza

41

Više proizvođača peleta tužilo je BiH tražeći naknadu izgubljene dobiti zbog višemjesečne zabrane izvoza.

Naime, zbog energetske krize i divljanja cena, Savet ministara BiH je polovinom prošle godine zabranio izvoz drveta i proizvoda od drveta.

Zabrana je trajala sve do kraja januara ove godine, a proizvođači peleta su u više navrata izražavali nezadovoljstvo zbog toga ističući da su im dovedeni u pitanje već ugovoreni poslovi sa ino kupcima.

Najavljivali su i tužbe, a te najave sada su i ostvarili, prenosi „Capital“.

– Određena grupa proizvođača je podnela tužbu prema Sudu BiH s ciljem naknade štete. Zabranom izvoza nam je napravljena ogromna šteta. Izgubili smo kupce i tržište, morali smo da vraćamo primljene avanse iz inostranstva i na kraju ne znamo kuda će uopšte ova industrija da ide dalje – kazao je za „Capital“ predstavnik proizvođača peleta Goran Ivanović.

Kazao je da je zabrana izvoza iša na štetu velikog broja proizvođača.

– Naše procene pokazuju da je ovom odlukom direktno pogođeno između 50 i 80 preduzeća u BiH – rekao je on.

Inače, u Republici Srpskoj je do kraja marta na snazi odluka Vlade RS kojom je cena peleta ograničena na 480 KM plus PDV.

Ivanović kaže da više nema potrebe da se cena ograničava jer je ovo mrtva sezona.

– Ovo je period kada su nam ranije ino-kipci dolazili i finansirali gotovo celu proizvodnju jer firme moraju da plate kredite, plate radnika i ostale obaveze, a jednostavno prodaje na domaćem tržištu u ovom periodu nema – istakao je on.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik takođe je potvrdio da su pojedini veliki proizvođači podneli tužbe protiv BiH.

– Smatraju da im je tom odlukom nanesena šteta jer su već imali ugovorene poslove sa ino kupcima i izgubili očekivanu dobit – kazao je Šinik.

On je rekao i da smatra da domaći kupci ne bi trebalo da plaćaju pelet kao oni iz razvijenih evropskih zemalja te da bi država, u slučaju da opet bude donosila slične mere, to morala da radi na drugačiji način kako bi se izbegle ovakve situacije.

Iako je zabrana izvoza donesena kako bi se stabilizovalo domaće tržište i smirilo „divljanje“ cena, malo ko je osetio bilo kakve benefite.

Izvor: Nezavisne novine, Capital

Foto: Envato


reklama