Proizvođači suvih šljiva zadovoljni ovogodišnjom cenom

51

Na svetskom tržištu je velika potražnja za suvom šljivom, jer je nema dovoljno.

Prerađivači i izvoznici u valjevskom kraju su zadovoljni sezonom. U domaćinstvu Đurđevića, gde se šljiva suši svake godine, gotovo da ne mogu da se sete sezone sa ovako dobrom otkupnom cenom. Suvu šljivu prodaju za dva i po evra, što je duplo više nego lane. Ovu sezonu porede sa najboljim godinama od pre više decenija.

– Ja mislim da u poslednjih trideset godina nije bila ova cena suve šljive. E, ove godine došlo je vreme da, recimo, za tri tone suve šljive bi moglo, da se proizvode traktori, da se kupi jedan “ferguson” nov – kaže Miodrag Đurđević iz sela Osladić kod Osečine.

U jednom od najvećih pogona za sušenje šljive u Srbiji očekuju bolju sezonu od dobre prošle. Popunjeni kapaciteti i prazno svetsko tržište već na startu garantuju dobar izvoz suve šljive.

– Sada se u suvoj šljivi pojavljuje dosta više kupaca nego prethodnih godina. Tako da se nadamo dobroj sezoni i prodaji. Samim tim biće i cena suve šljive dobra – dodaje Dobrivoje Jovanović, “Jovanović voće” iz Osečine.

Najveći izvoznik suve šljive u prošloj godini u Srbiji, valjevska “Agranela”, prvi put će izvoziti i na tržišta glavnih konkurenata. Osvajaju se i novi proizvodi od suve šljive.

– Čak i Južna Amerika, koja do sada se snabdevala iz Čilea i Argentine, sada i oni čak traže šljivu. Definitivno je manjak na tržištu trenutno robe – naglašava Aleksandar Tomić iz kompanije “Agranela”.

Izvoznici očekuju da ovogodišnju proizvodnju suve šljive u Srbiji od oko 7.000 tona u potpunosti ugovore do marta naredne godine, kada se na tržištu pojavljuje šljiva sa konkurentskih područja.

Izvor: RTS

Foto: Jovanović voće, Agranela


reklama