Proizvodnja jagoda uništava Nacionalni park „Donjana“

60

Svetski poznatom nacionalnom parku „Donjana“ u Španiji, jednoj od najvećih evropskih močvara, preti isušivanje, najviše zbog ilegalne proizvodnje jagoda.

Prirodni raj u južnoj Španji, koji je pod zaštitom UNESCO-a, uništavaju pre svega velike farme jagoda, namenjene evropskim potrošačima.

Ali, umesto da zaštiti park „Donjana“ i obračuna se sa stotinama uzgajivača jagoda koji pumpaju podzemnu vodu u svoja polja bez dopuštenja, konzervativna regionalna vlada Andaluzije želi da legalizuje ilegalni uzgoj. Evropska komisija, međunarodne ekološke organizacije i progresivna španska nacionalna vlada govore o skandalu.

– Situacija je kritična – kaže Eloj Revilja.

Ovaj 51-godišnjak je upravnik biološke istraživačke stanice u nacionalnom parku i najbolji poznavatelj ovog ugroženog carstva prirode. Nekada je to bila laguna, kaže. Jezero u kojem su hiljde flaminga lovile rakove, puževe i insekte, piše „Deutsche Welle“.

Revilja kaže da je 60 odsto svih laguna, koje su srce života vrsta koje žive u nacionalnom parku, već presušilo.

Zajedno s lagunama nestaju i mnoge ugrožene vrste koje su u ovom jedinstvenom prirodnom rezervatu imale jedno od svojih poslednjih utočišta. Severno i zapadno od parka, na više od 100 kvadratnih kilometara, prostiru se velike plantaže.

Ovde se pod plastičnim krovovima u proleće skladišti većina jagoda koje preplave supermarkete u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Luksemburgu. Posao s crvenim voćem – uglavnom jagodama, ali i malinama – uz turizam je najvažniji privredni sektor u južnoj španskoj pokrajini Huelva.

U području parka „Donjana“ broj farmi jagoda raste već decenijama. Jer glad Evropljana za jagodama je sve veća. Špansko voće obično je jeftinije od bobičastog voća koje se uzgaja u zemljama severne i srednje Evrope. Španski političari iz svih stranaka bili su srećni zbog procvata i uglavnom su ignorisali masovnu krađu vode od strane farmera.

Problem nestašice vode pogoršan je zbog globalnih klimatskih promena. Sada se ne suši samo nacionalni park, već sve više i polja jagoda.

Foto: Envato


reklama