Proizvodnja salate u plastenicima bez grejanja

71

Tokom jeseni i zime u plastenicima bez dopunskog grejanja gaje se vrste koje podnose niske temperature. Jedna od njih je i zelena salata.

Pored pravilnog izbora sorte ili hibrida i tehnologije proizvodnje, treba poznavati i optimalne uslove uspevanja ovog povrća.

Optimalna temperatura za uzgoj salate je 15 – 20 stepeni, a uz dobru zaštitu proizvodnja može biti uspešna i ako je temperatura nešto niža.

Biljke salate će dobro rasti i razvijati se i kad je temperatura tokom dana oko 12, a noću oko 7 stepeni. Međutim rast bi se usporio kad bi dnevna temperatura bila ispod desetog podeljka. U fazi lisne rozete salata podnosi temperaturu do minus pet stepeni.

Pored optimalnih temperatura, biljkama je neophodna i dobra osvetljenost, jer se bez nje produžava vegetacija i obrazuju se rastresite glavice u kojoj se povećava i sadržaj nitrata.

Potrebe za vlagom su velike, pogotovu u ranim fazama razvoja i tokom formiranja glavice, pa je potrebno salatu stalno snadbevati vodom. Pri tome se mora paziti da vlažnost ne bude prevelika, jer će uticati na porast i razvoj glavice, pogotovu ako nema dovoljno toplote i svetlosti. Duže zadržavanje vode na površini prouzrokuje truljenje donjeg lišća, a mogu se pojaviti i bolesti, kao što je botritis ili sklerocija.

Salata takođe loše reaguje na vazdušnu sušu. U takvim slučajevima razvija se poznata rozeta lošeg kvaliteta.

dip. Ing. Ljubodrag Pantelić, savetodavac za ratarstvo, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Pixabay


reklama