Proizvodnja semena kupusa

4

Da bi se proizvelo seme ranog kupusa potrebno je pripremiti izvodnice jer je kupus dvogodišnja biljka i tek u drugoj godini donosi plod – seme.

Kad kupus zavije glavicu, obeleže se vidno najbolje glavice i ne seku se za potrošnju. Potrebno je da glavice budu čvrste, neoštećene, najbolje srednje veličune. Preporučuje se gajenje jedne sorte, tako da prilikom izbora izvodnica nema opasnosti od mešanja sorti, što može da bude štetno za kvalitet semena. Trebalo bi se opredeliti za domaće sorte koje su tražene na tržištu.

Kad se glavice potpuno razviju, vade se iz zemlje zajedno sa korenom, a spoljni slobodni listovi se otkidaju. Prilikom trapljenja cela glavica trebalo bi da dobije izgled kupe.

Setva ranih sorti za proizvodnju semena vrši se u junu, rasađuje u julu, da bi stigle za vađenje u oktobru i novembru. Izvodnice se preko zime utrape na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru u podrumu ili plasteniku. Trebalo bi birati otvorene i sunčane, ali ne i vetrovite položaje. Potrebno je da zemljište bude lako, dobro pripremljeno, ali ne direktno đubreno stajnjakom.

Ako se sadnja vrši u jesen, plugom se izvuku duboke brazde na 50-60 cm razmaka u koje se ukoso poležu izvodnice do 50 cm međusobno udaljene. Prilikom otvaranja druge brazde predhodne se izvodnice zagrnu. Na kraju se sve glavice dobro nagrnu zemljom preko glave na 10-15 cm debljine. Ukoliko glavice nisu dobro nagrnute mogu stradati od hladnoće.

U proleće, kad otopli, zemlja se odgrne, trulo lišće oko korena odbaci, a zemlja dobro pritisne uz same žile. One glavice koje nisu poterale ili napukle, raseku se na temenu sa dve unakrsna ne duboka reza.

Ukoliko se sadnja semenjača obavlja s proleća, postupak je isti, samo se zemlja ne nagrće na glavice.

Nega za vreme vegetacije podrazumeva okopavanje, prašenje, nagrtanje oko korena, a po potrebi kolčenje i vezivanje.

Seme kupusa stiže za berbu (obično) u junu, čim većina ljuspi dobije žutosmeđu a seme plavkastocrnu boju. Ne bi trebalo čekati da sve seme dozri, jer će ono sa donjih grana, koje je najbolje, prezreti i ispasti. Berba se vrši rano ujutro sečenjem biljaka do korena i slaganjem na ponjave na kojima se i prenose, a zatim ostave u tankom sloju da se dobro prosuše. Seme se pakuje u papirne kese.

Izvor: dipl. inž. Mira Miljković, PSSS Jagodina

Foto: Pixabay


reklama