Proizvodnja trešnjevače

118

Trešnjevača je voćna rakija dobijena destilacijom fermentisanog kljuka svežih plodova trešanja ili šire trešanja.

Destilacija se obično obavlja četiri nedelje posle završenog alkoholnog vrenja, a nekad i posle nekoliko meseci, ako je kljuk predhodno bio zakišeljen. Ovo dugo odležavanje mora da bude izvedeno u uslovima odsustva vazduha.

Dvokratnom destilacijom dobijena trešnjevača stavlja se na odležavanje u sudove koji ne otpuštaju boju, među kojima su i u bačve od belog jasena. Važno je napomenuti da je vreme odležavanja najmanje jedna godina, a idealno bi bilo i preko tri godine. Ono što je razlikuje od većina rakija, jeste činjenica da za odležavanje traži mesta koja imaju promene temperature tokom godine. Trebalo bi da sud ne bude potpuno zatvoren, tako da mogu ispariti svi sastojci koji bi krajnjem proizvodu dali oštar miris. Prisustvo kiseonika je poželjno tokom odležavanja.

Mekane sorte trešanja, sa tankom pokožicom na vrenje se mogu stavljati bez predhodnog dezintegrisanja, takođe nije obavezno odvajanje koštica. Važno je samo odvojiti peteljke i lišće, kako rakija ne bi poprimila miris na travu. U toku vrenja trebalo bi obezbediti temperaturu oko 200 stepeni, čak i nižu. Da bi se ovo postiglo pri višim spoljnim temperaturama, preporučljivo je da sudovi za alkoholno vrenje budu manjih zapremina.

Kad se završi vrenje, potrebno je što pre obaviti destilaciju, pogotovo ukoliko nisu odvojene koštice. U slučaju da se ovaj uslov ne može ispuniti, savetuje sa da se prevreli kljuk čuva u punim sudovima, bez prisustva vazduha.

Destilacija je dvostruka uz odvajanje frakcija, a finalizacija arome je za dva – tri meseca odležavanja.

U Srbiji se trešnje koriste uglavnom u svežem stanju za jelo, veoma malim delom se koriste za proizvodnju trešnjevače, međutim, ukoliko bi želeli da se oprobate u ovom tehnološkom poduhvatu, savetuje se da se koriste sorte sa sitnim plodovima koji su posebno bogati u sadržaju šećera i arome.

Izvor: dipl. inž. prehrambene tehnologije Ana Đorđević, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Pixabay


reklama