Proleće u februaru brine poljoprivrednike

77

Toplo vreme s najavljenim temperaturama i preko 20 stepeni, a potom i zahlađenje s padavinama, brine poljoprivrednike. Kako će se to odraziti na useve objasnio je za RTS Srđan Milakar, agrometeorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

– Vlaga u zemljištu je trenutno na maksimumu, a pad temperature sledeće sedmice i najava padavina mogu se dobro odraziti na dalje punjenje vlage u zemljištu. Jedino preostaje da vidimo što se tiče temperaturnih uslova, da li će biti i dalje ovako toplo. Ako se nastavi, može biti problema za buđenje vegetacije, odnosno većina useva izlazi iz aktivnog u ekološko mirovanje – objašnjava Milakar.

Trenutno su temperature oko 20 i više stepeni samo u najtoplijem delu dana, a jutra su još uvek sveža, ali zato temperature zemljišta polako dolaze na neke vrednosti koje bi mogle da pobude vegetaciju i pokretanje uopšte vegetacije poljoprivrednih useva.

Agronomi se ipak nadaju da će se to pokretanje vegetacije malo usporiti.

Milakar napominje da, ako dođe do pojave snežnih padavina i stvaranja snežnog pokrivača, da će on biti toplotni izolator svim poljoprivrednim usevima da ne dođe do nekog izmrzavanja.

Ipak, toplo vreme olakšava drugi poslove na otvorenom, rad na polju, pregled useva, pre svega ozimih, da se vidi u kakvom su stanju.

– Sledi prihrana ozimih useva, a onda kreće i rezidba u voćnjacima, vinogradima. Posao se polako zahuktava u narednim danima i kreće rad na otvorenom. I planira se redovno stanje. Čekajući ovo najavljeno zagrevanje, svakako će prijati usevima kada se doda određena količina mineralnih đubriva. Sa vlažnošću, to će se fino lepo rastopiti i prijati usevima – zaključuje Milakar.

Izvor: RTS

Foto: Envato


reklama