Promenom ZPP, EU pokušava da reši probleme poljoprivrednika

16

Članovi i članice Veća za poljoprivredu i ribarstvo Evropske komisije razgovarali su o odgovoru EU na aktuelna pitanja koja zabrinjavaju poljoprivredni sektor.

Ministri poljoprivrede razmotrili su mere koje su dosad preduzete i inicijative koje su dosad predstavljene u sklopu odgovora EU na probleme poljoprivrednika. Istakli su da je Evropski parlament nedavno glasao za izmene Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koje je Komisija predložila na temelju političkih smernica Veća pripremljenih na sastanku u februaru.

Na osnovu informacija Komisije i smernica Evropskog veća sa sastanka održanog 17. i 18. aprila 2024, ministri su raspravljali i o mogućim budućim merama za smanjivanje administrativnog opterećenja poljoprivrednika i tela država članica koje proizlazi iz poljoprivredne politike EU i merama za jačanje položaja poljoprivrednika u lancu snabdevanja hranom. Među tim merama su preispitivanje Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama, pojednostavnjenje postupka odobravanja strateških planova u okviru ZPP-a, odlaganje sprovođenja Uredbe o deforestaciji te razmatranje nekih od tehničkih aspekata praćenja u okviru ZPP-a, kao što je geografsko označivanje lokacije fotografija.

Osim toga, niz država članica podržao je zahtev Nemačke da se prag za „de minimis“ državnu podršku s 25.000 evra podigne na 50.000 evra.

Očekuje se da će Veće 13. maja 2024. doneti predložene izmene ZPP-a.

– EU je obećala da će brzo i efikasno odgovoriti na probleme koje su izneli poljoprivrednici. To smo obećanje ispunili. U poslednja smo dva meseca mnogo toga preduzeli. Uskoro će biti odobrena i stupiti na snagu važna revizija ZPP-a. Ali naš posao nije završen. Današnja rasprava dokaz je da pitanja koja zabrinjavaju poljoprivrednike zaista smatramo prioritetom našeg rada na nivou na EU, čiji je cilj sprečiti preveliko administrativno opterećenje te osigurati da poljoprivrednici imaju snažan položaj u lancu snabdevanja hranom i da za svoj rad ostvaruju pravednu platu – rekao je David Klarinval, potpredsednik belgijske vlade i ministar samozaposlenih, malog i srednjeg preduzetništva, poljoprivrede, institucionalnih reformi i demokratskog razvoja.

Komisijin paket podrške poljoprivrednicima u EU-u (osnovne informacije)

U okviru rešavanja pitanja koja zabrinjavaju poljoprivredni sektor EU članovi Veća razmenili su mišljenja o najnovijim kretanjima u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, uzimajući u obzir nove smernice Evropskog veća o osiguravanju konkurentnog, održivog i otpornog poljoprivrednog sektora.

Njihova se rasprava temeljila na informacijama predsedništva i Komisije o:
* najnovijim statističkim podacima o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima za 2023. i početak 2024.
* drugim nedavnim novostima povezanima s trgovinom poljoprivrednim proizvodima
* ažuriranoj studiji o kumulativnom privrednom efektu budućih trgovinskih sporazuma na poljoprivredu EU

Kada je reč o budućem razvoju trgovinskog programa EU, ministri su istakli da bi trebalo očuvati otvorenu stratešku autonomiju, sigurnosti snabdevanja hranom i konkurentnost EU, te zaštititi osetljive sektore u EU, poput sektora govedine, peradi, šećera, etanola i određenog voća i povrća.

Imajući na umu rezultate ažurirane studije, pozvali su na brzo okončanje pregovora sa zemljama koje nisu članice EU, ne gubeći iz vida navedena pitanja.

Izvor: Agrosmart

Foto: Envato


reklama