Proširenje kapaciteta azila za pse u Željkovcu

14

Grad Leskovac je investicijom od 8,4 miliona dinara pokrenuo proširenje kapaciteta azila za pse u Željkovcu sa 150 na 250 mesta. Ovo je jedan od dva azila koji postoje na teritoriji grada, a izgrađen je 2016. godine.

– Ulaganjem od 19 miliona dinara tada su izgrađene upravna zgrada, smeštajne jedinice, izolator, ograda kompleksa i septička jama. Sa investicijom se nastavilo u 2017. godini kada je izgrađena vodovodna mreža sa crpnom stanicom za potrebe prihvatilišta, ali i nastavljeno do deponije u Željkovcu, dužine 1.300 metara, vrednosti 6 miliona dinara – rekao je prilikom obilaska azila predsednik Privremenog organa grada Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović, i dodao:

– Psi lutalice se nalaze na ulicama mnogih svetskih gradova i to je problem koji zahteva delovanje sa više aspekata. Pored prihvatilišta potrebno je da vlasnici budu odgovorniji, da ne ostavljaju svoje ljubimce na ulici, da ih sterilišu ukoliko se ne bave uzgojem i brinu o svojim najboljim prijateljima. Od naredne godine, pored pasa koji budu zbrinuti od strane JKP „Komunalc“, odnosno službe ZOO higijene, i koji budu sterilisani, čipovani i vakcinisani, iz budžeta grada će svim zaintersovanim vlasnicima biti omogućeno da obave sterilizaciju o trošku grada. Na zapadu se drugačije sprovodi briga o psima, samo registrovane odgajivačnice mogu da se bave razmnožavanjem i prodajom. I to bi trebalo uredili i kod nas. Ovde imamo zbrinute rasne pse koji su napušteni, vodimo brigu, ali i dalje postoji problem, zato proširujemo kapacitete i nastavljamo ulaganja.

Vladimir Sinadinović, direktor JKP „Komunalac“, pod čijom nadležnožću je rad azila, podsetio je na zatečen dug službe ZOO higijene u iznosu koji je vraćen i da na godišnjem nivou izdvajanja za istu iznose oko 25 miliona dinara.

– Izgradnjom prihvatilišta u Željkovcu smo poboljšali uslove za boravak napuštenih životinja, a proširenjem kapaciteta koje se vrši prethodnih dana i koje će se nadam uskoro i završiti, podićićemo nivo kvaliteta, ali i kvantiteta usluga koji ćemo pružiti našim napuštenim životinjama. Ukupan broj pasa koji imamo u prihvatilištima jeste 350. Ovde imamo oko 150 i neki plan je da kada bude završeno proširenje da ovde smestimo još stotinak pasa. Udomljenje pasa se vrši svakodnevno, od 9 do 17 časova su vrata prihvatilišta u Željkovcu, ali i Turekovcu otvorena za naše sugrađane i udruženja za zaštitu životinja – kazao je Sinadinović.

Predsednik Cvetanović je takođe donirao hranu azilu u Željkovcu na čemu se Sinadinović zahvalio i apelovao na građane da i oni pomognu u zimskom periodu kada su neophodne donacije azilima u vidu stare garderobe.

– Ono što nas očekuje kada je u pitanju zoohigijena, a nije neposredno povezano sa čuvanjem napuštenih životinja, jeste investicija koja će se uskoro desiti. Govorimo o postrojenju za kontinuirano upravljanje životinjskim otpadom, ono će se izgraditi sa naše desne strane, odnosno u početku prihvatilišta. Investicija vredna između 55 i 60 miliona dinara. U toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu. Ja se nadam da ćemo istu dobiti do kraja godine, da ćemo naredne godine dobiti izvođača radova i krenuti sa radovima. Ovim postrojenjem ćemo podići nivo iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine i moći ćemo da na adekvatan i ekološki prihvatljiv način tretiramo otpad životinjskog porekla, odnosno da tretiramo leševe uginulih životinja kao i otpatke životinjskog porekla koje dobijamo preradom u klaničnoj industriji – rekao je Sinadinović

Foto: Grad Leskovac


reklama