Prošle godine Srbija izvezla prehrambenih proizvoda za 4,2 milijardi dolara

38

Srbija je u 2020.godini, koju je obeležila pandemija korona virusa, izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ukupne vrednosti 4,2 milijarde dolara, izjavio je u Skupštini Srbije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je kazao da je taj iznos 2017.godine bio 2,8 milijardi dolara, a recimo pre pet godina 1,9 milijardi dolara, navodeći da se to dogodilo jer je Srbija pronašla nova tržišta i zato što je imala kvalitetnu robu koju je mogla da ponudi.

Prema njegovim rečima, ranije nismo bili na tržištu Kine, a sada se, kaže, izvozi mnogo proizvoda, od goveđeg mesa preko meda, vina, dok se na tržište Indije izvoze jabuke, a u Tursku goveđe meso.

– Od juče ponovo na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom ponovo izvozimo govedinu. Takvih primera je još mnogo – naveo je Nedimović.

On kaže da bi Srbija trebalo da planira tržište Bliskog istoka koje je dobro platežno, dok recimo za svinjsko meso može da se osvaja Vijetnam.

U tom smislu je kazao da je Srbija već aplicirala za izvoz svinjskog mesa u Vijetnam i da se sada čeka odgovor.

– Jedan od najvećih potrošača svinjskog mesa na svetu je Vijetnam. Jeste daleko, ali dobro plaćaju – istakao je Nedimović.

On napominje da je ukupna trgovina najviše usredsređena na EU i na zemlje CEFTE.

Nedimović je najavio da će Vlada Srbije doneti posebnu uredbu vezanu za nabavku nove opreme u prehrambenoj industriji, kako bi Srbija mogla da ima količine koje su neophodne za ritejl lance.

Ministar je kazao da je krompir iz Ivanjice, Gornjeg Milanovca, Prijepolja uspeo da uđe u velike trgovinske lance, ali podseća i da se zbog toga što ne rade hoteli i restorani potrošnja smanjila, a samim tim je došlo do obaranja cene.

Foto: Pixabay, Free Images


reklama