Pršutijada u Mačkatu od 10. do 12. februara

81

U Mačkatu će od 10. do 12. februara biti održan 21. Sajam suvomesnatih proizvoda „Pršutijada“, na kojem će se predstaviti 12 izlagača.

Manifestacija se održava posle dve godine pauze, prouzrokovane pandemijom korona virusa, rečeno je na konferenciji za novinare na Zlatiboru.

Predstavnik Turističke organizacije Zlatibor Miljko Radišić kazao je da pršuta i ostali suvomesnati proizvodi, koji se vekovima proizvode na tradicionalan način na, geografski gledano, uskom području opštine Čajetina, zaslužuju povratak na velika vrata u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor.

Proizvođač suvomesnatih proizvoda Milija Brković podsetio je da je taj kraj poznat po kvalitetnoj pršuti, a Nataša Andžić, koja izlaže svoje proizvode na „Pršutijadi“, izrazila je zadovoljstvo povodom ponovnog održavanja manifestacije.

Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi.

Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji.

Organizatori su podsetili da je Mačkat poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Svake godine za posetioce „Pršutijade“ organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Organoleptičku kontrolu proizvoda vršiće „Jugoinspekt“ iz Beograda.

Foto: Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor


reklama