Pružanje pomoći pri jagnjenju ovaca

361

Pred porođaj ovca je uznemirena, dok je vime naliveno mlekom, a životinju bi po mogućnosti trebalo izdvojiti u poseban boks za jagnjenje sa dosta čiste slame. Ako nema posebnog boksa, onda se jagnjenje obavlja u grupnom držanju ovaca, pri čemu je potrebno obezbediti dva do tri kvadratna metra prostora po ovci.

Samo jagnjenje odvija se, u normalnim situacijama, bez teškoća. Ipak, trebalo bi biti prisutan i po potrebi pomoći ovci. Pomoć se pruža u toku porođaja ako je težak i duže traje.

Posle porođaja jagnjetu bi trebalo preseći pupak, u slučaju da se sam ne otkine na dužini od pet do 10 cm i to dezinfikovati jodom. Jagnjetu obrisati sluz sa nozdrva i gubice i staviti ga uz ovcu da ga oliže.

Ovci bi po jagnjenju trebalo ošišati vunu oko vimena, sise oprati mlakom vodom, a prve mlazeve mleka iz njih izmusti u poseban sud i potom pustiti jagnje da sisa. Ako jagnje ne posisa kolostrum, šanse za preživljavanje su minimalne. Dobro razvijeno i vitalno jagnje samo će prihvatiti sisu.

Međutim, ako je ovca ojagnjila dva jagnjeta, i oni su manji, trebalo bi im pomoći da posišu kolostrum. Voditi računa da ovca primi svoje jagnje i da jagnje ne izgubi svoju majku, što se može desiti pri grupnom držanju. Zato ga je potrebno obeležiti ga odmah po rođenju. U prvih nekoliko dana života, najvažnije je da jagnje sisa kolostrum svoje majke, što će mu omogućiti da brzo ojača.

Ukoliko je jagnje ostalo bez majke ili majka nema dovoljno mleka, takvo mladunče se podbacuje pod drugu ovcu, koja je uzgubila jagnje ili ima više mleka. Ovca poznaje jagnje po mirisu, pa je podmetnuto jagnje potrebno premazati mlekom ili posteljicom uginulog ili živog jagnjeta ovce koja treba da prihvati i doji podmetnuto jagnje.

Izvor: dipl. inž. Nebojša Brajović, PSSS Čačak

Foto: Pixabay


reklama