Prva ponuda za suncokret 44 dinara

72

Na nekim njivama u Banatu novi rod suncokreta je već skinut, ali ratari nisu baš zadovoljni prinosima. U odnosu na lanjsku žetvu, suncokreta je manje za pola tone po jutru.

Ali, prinosi su uvek manji u ranoj žetvi na peskovitim terenima, gde rod pre sazri u odnosu na druga područja u zemlji. Koliko će koštati usev još se ne zna, jer otkupljivači ćute, a ratari se nadaju ceni od 50 dinara bez PDV-a. Samo su u preduzeću “Konzul” rekli da će suncokret primati po akontnoj ceni od 44 dinara bez PDV-a, dok ostali čekaju da počne žetva u punom obimu i onda će prvo istaknuti akontnu cenu, a kada se žetva završi, znati i konačno koliko će kilogram novog zrna suncokreta koštati.

Međutim, pretpostavlja se da će po 44 dinara bez PDV-a i drugi trgovci otkupljivati novi usev, samo što još neće da otkrivaju planove, dok sa cenom javno ne izađe najveći otkupljivač u Srbiji “Viktorija grupa”, koja je lane suncokret u žetvi plaćala po akontnoj ceni od 29,5 dinara sa PDV-om. Posle žetve, prošle godine kilogram suncokreta koštao je oko 36 dinara sa PDV-om.

– Suncokret će sigurno više plaćati od domaćih otkupljivača uvoznik iz BIH ”Bimal” i od prošle godine za domaći suncokret zainteresovana firma iz Skoplja u Severnoj Makedoniji, koja je lane otkupljivala, doduše, male količine u okolini Jagodine i Paraćina .Sada je zainteresovana da kupi 3.000 tona – kazao je predsednik Agrarne komore Srbije Nenad Manić.

On kaže da će rod sigurno koštati 50 dinara bez PDV-a po akontnoj ceni, a na kraju žetve biće i 60 dinara sa PDV-om. Litar ulja sada na akcijama košta od 160 do 180 dinara. Gotovo da ga ni nema po redovnoj ceni. Za litar zejtina potrebno je dva i po kilograma suncokretovog zrna.

Poljoprivrednik iz Torka u opštini Žitište Đorđe Milotin završio je žetvu suncokreta. Kaže da je uljaricu sejao na više njiva i da je dobio od 1,2 do 1,7 tona po jutru.

– To je malo jer su ulaganja velika. Posebno je bila skupa unapred plaćena arenda 24.000 i 27.000 dinara po jutru – kazao je Milotin i naveo da je lane imao suncokreta, u proseku, 2,2 tone po jutru.

Milotin dodaje da je suncokret predao u “Konzul“, gde je akontna cena bez PDV-a 44 dinara.

Na pojedinim njivama u okolini Kovina, gde je suncokret isto skinut, prinosi su svega tonu do 1,5 tone po jutru.

Poljoprivrednik iz Kovina Jadran Anđelković kaže da je rod sitan.

– Ima dosta sitnog zrna, koje propada kroz sito, pa ne ide na kantar, a trebalo bi jer i od sitnog zrna se dobija ulje – kazao je Anđelković i dodao:

– Godina je specifična pa treba uzeti u obzir klimu u kojoj je usev sazrevao i takva zrna isto otkupljivati. Zemljoradnike već pogađa to što će dobiti manje suncokreta u odnosu na to koliko su imali lane. Prošle žetve usev je bio težak 2,5 do 3 tone po hektaru.

Suncokret je ovog proleća posejan između 210.000 i 215.000 hektara, što je dovoljno za domaće potrebe i za izvoz. Naša zemlja, u proseku, izveze 100.000 tona suncokreta i 150.000 tona ulja. Lane smo dobili oko 660.000 tona suncokreta sa 220.000 hektara.To je za devet odsto bilo manje nego u žetvi 2019. godine, ali u granicama višegodišnjeg proseka.

Izvor: Dnevnik

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama