Ptičji grip desetkuje živinu u SAD, a cene živinskog mesa vrtoglavo skaču

77

Virus ptičjeg gripa, koji se širi SAD-om i ubrzano postaje najgora epidemiju u zemlji, već je „odneo“ više od 37 miliona pilića i ćurki, a procenjuje se da će taj broj porasti do početka juna pošto farmeri vrše masovnu eleminaciju jedinki širom američkog Srednjeg zapada.

Shodno uputstvima savezne vlade, na farmama moraju da se unište čitava komercijalna jata živine ako je samo jedna jedinka pozitivna na virus, kako bi se zaustavilo širenje zaraze. Rezultat te mere su uznemirijući prizori širom ruralne Amerike.

U Ajovi se milioni živine uništavaju na ogromnim farmama gušenjem na visokim temperaturama ili otrovnom penom, a u Viskonsinu su viđene kolone kamiona dampera koji skupljaju masu živinskih lešina i gomilaju ih na nekorišćenim poljima, pri čemu ljudi u susednim domaćinstvima žive sa smradom od raspadanja živine.

Kriza ptičjeg gripa najviše pogađa koke nosilje i ćurke, a bolest uglavnom šire divlje ptice selice koje u jatima lete iznad farmi i ispuštaju izmet u krugu živinarnika.

Cene živinskog mesa u SAD-u zbog toga skaču do rekordnih nivoa, doprinoseći najbržem rastu inflacije u poslednje četiri decenije, navodi „Bloomberg“ dodajući da se deficit ponude živinskog mesa u Americi, izazvan ptičjim gripom, dešava u vreme dok svetske cene hrane dostižu nove maksimume.

Foto: Envato


reklama