Radnici iz Indije i Pakistana rešenje za nedostatak sezonskih radnika

34

„Zapošljavanje stranih radnika u Srbiji – zakon, prava, obaveze i iskustva“ bila je tema skupa privrednika održanog u Regionalnoj privrednoj komori Zapadnobačkog upravnog okruga u Somboru.

Razmena iskustava i razgovor o izazovima privrednika pri zapošljavanju stranih radnika u Srbiji od velikog su značaja za poslodavce koji imaju nameru da uposle strane državljanine.

„Kod nas u kompaniji, sezonska radna snaga potrebna je za poslove u poljoprivredi. To su poslovi pod otvorenim nebom i tu ima mnogo izazova – često je reč o poslovima u zimskom periodu, ponekad smo limitirani brojem radnih dana, ponekad dužinom trajanja radnog dana jer brzo pada noć, pa radnici ne mogu da rade duže od osam sati…“ kaže Tanja Stupar, menadžer kompanije Agriserbia d.o.o. iz mesta Aleksa Šantić.

Izmenom i usklađivanjem zakona o strancima i zapošljavanju stranaca sa propisima EU regulisani su brojni problemi na koje su privrednici u Srbiji ukazivali.

„Naša regulativa je usklađena, sada govorimo o proceduri koja je objedinjena i zove se jedinstvena dozvola, gde se na jednom mestu i na isti način kada probate da prijavite radnika – dobijate boravišnu i radnu dozvolu. To jeste ono što su pozdravili naši privrednici i poslodavci u Srbiji“, objasnila je Gordana Tiodorović, pomoćnik direktora sektora za zastupanje interesa članica PKS.

Nacionalna služba za zapošljavanje učestvuje u prvom delu procesa dobijanja radne dozvole za strance.

„Za potrebe poslodavca testiramo tržište na osnovu podataka i potrebe poslodavca za zapošljavanjem, i ukoliko na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ne postoji odgovarajući kadar za zapošljavanje koji je poslodavcu potreban, u tom slučaju dajemo poslodavcu izveštaj, koji je prvi korak za dobijanje radne dozvole za zapošljavanje stranaca“ objasnila je Gordana Predojević, načelnica odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere.

Građevinski poslovi, poslovi vozača i sezonski poljoprivredni radovi poslovi su oni na kojima su tokom prošle godine bili angažovani inostrani radnici, uglavnom iz Indije i Pakistana.

Izvor: rtv.rs

Foto: Pixabay

 


reklama