Rajta: „Pokazali svetu da imamo kvalitetna i prava vina“

89

U srcu Srbije, gde bogata istorija vinarstva seže vekovima unazad, dešava se izuzetna transformacija. Jedan od lidera ovog preporoda je Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije, organizacije koja ima ključnu ulogu u ovom procesu.

Sa strašću prema vinu duboko ukorenjenom u njegovoj duši, Stevan se protekle četiri godine snažno zalagao za sve relavantna pitanja srpskih vinara, oživljavajući industriju i vraćajući Srbiju na svetsku vinsku kartu.

U srcu inicijative Otvoreni Balkan jeste događaj Vinska vizija, koji je brzo prerastao u simbol izvrsnosti balkanskog vinarstva i gastronomije. Organizovan u saradnji sa Savezom vinara i vinogradara Srbije, ovaj sajam je detaljno osmišljen da ukaže na izuzetna vina, kulturu i tradiciju balkanskog regiona.

– Sajam vina, hrane i turizma Vinska vizija Otvorenog Balkana je dokazao da region Balkana nije samo mesto tradicije već i središte ulaganja i investicija. Događaj je privukao pažnju investitora i zainteresovanih strana, otkrivajući neiskorišćeni potencijal balkanske vinske scene. Pokazano interesovanje obećava dalji rast vinske industrije, donoseći ekonomsku korist celom region – ističe Stevan Rajta i dodaje:

– Sajam Vinska vizija je važan, jer smo pokazali svetu da imamo kvalitetna i prava vina i da smo pravi ljudi na pravom mestu. Ovakav sajam je pokazao da kod nas i u regionu ima prostora za ulaganja i da pažnju treba posvetiti ovom delu Evrope, gde je akcenat na vinskoj sceni konačno došao u fokus.

Značajna prekretnica u ovoj transformaciji je novi zakon o vinu u Srbiji, koji je nastao tokom pandemije COVID-19.

– Ovaj zakon je uključio aktivno učešće svih relevantnih aktera na vinskoj sceni. Ciljevi zakona su jasni: povećanje vidljivosti, unapređenje plasmana na međunarodnom tržištu, promocija srpskih vina, podizanje kvaliteta vina, stimulisanje novih zasada vinograda i uspostavljanje kvalifikacija i klasifikacija za vinograde, slično renomiranim zakonima u Francuskoj i Kaliforniji. Najznačajnija promena uvedena ovim zakonom je zabrana proizvodnje vina od grožđa koje nije proizvedeno u Srbiji. Ovaj hrabar potez stavlja snažan akcenat na geografsko poreklo vina, osiguravajući da ono potiče sa srpskog tla, naše kulture i jedinstvenih sorti grožđa. Ova promena je ključna u izgradnji identiteta vinske regije naše zemlje – zaključiju Rajta.

Zajedničkim naporima saveza vinara širom regiona, Vinska vizija je repozicionirala Balkan kao značajnog igrača u globalnoj vinskoj industriji, istovremeno slaveći jedinstveni identitet i potencijal balkanskih vina. Uz dragocene uvide Stevana Rajte i nedavne zakone koji podstiču napredak, ovo zajedničko putovanje obećava sjajnu budućnost balkanskog vinarstva, demonstrirajući moć udruživanja i regionalne saradnje.

Pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, najveći i najuticijniji drugi Međunarodni sajam vina, hrane i turizma „Vinska Vizija Otvorenog Balkana“, biće održan od 16. do 19. novembra 2023. godine u Beogradu, gde će na jedinstven način ukrstiti vinske puteve Balkana i okupiti preko 570 izlagača, proizvođača vina, vinogradara, destilerija, kao i profesionalnih kupaca u regionu i šire.

Foto: Wine Vision by Open Balkan


reklama