Rak maline

966

Oboljenje pod nazivom rak maline izazivaju dve vrste bakterija – Agrobacterium tumefaciens (Rhizobium radiobacter, Agrobacterium radiobacter) i Agrobacterium rubi, a manifestuje se u obrazovanju zadebljanja – guka na podzemnim i nadzemniim delovima maline.

Rak korena pričinjava mnogo veće štete malini od raka izdanaka. Osim maline, ove bakterije napadaju i ostale voćne vrste, vinovu lozu i ruže.

Parazit napada podzemne delove – korenov sistem i lažni korenov vrat izdanaka maline.

Na zdrave biljke se zaraza prenosi preko povreda i oštećenja koja se stvaraju prilikom izvođenja obrade zemljišta, rezidbe i ubodom insekata, a u zasade se unosi zaraženim sadnim materijalom.

Guke na korenu, različitog oblika i veličine, javljaju se početkom vegetacije i ometaju, ili potpuno sprečavaju, cirkulaciju vode i hranljivih supstanci između nadzemnih i podzemnih delova maline. Kao posledica toga izdanci maline prvo zaostaju u porastu, a zatim prekidaju dalji rast i do kraja vegetacije se vrlo često suše.

Pošto malina ima dobru sposobnost regeneracije, ispod zaraženih mesta javljaju se novi izdanci, koji do kraja vegetacije ne mogu postići normalan porast, jer se postepeno zaražavaju i pre nego što donesu rod najčešće se suše.

Za suzbijanje raka maline najefikasnije su preventivne mere koje se sastoje u izboru zdravog sadnog materijala, kao i odabir nezaraženog zemljišta za podizanje novih zasada.

Izvor: dipl. inž. Nada Baćanović, PSSS Šabac

Foto: Mary Ann Hansen, Virginia Polytechnic Institute and State University, Bugwood.org


reklama