Rakija i liker od zove

855

Zova je biljka koja je kompletno lekovita, od korena, lista, cveta do bobica od kojih se i pravi rakija. Smatra se da je ova biljka jedna od najstarijih i najlekovitijih u Evropi. Bogata je vitaminom C, gvožđem, kalijumom, natrijumom i jabučnom kiselinom.

Cvetovi i plod zove sadrže eterično ulje koje je bogato sa preko 40 materija u koje spadaju flavonoidi, glikozidi, tanini, pektini i dr. Čaj, liker ili rakija od zove se preporučuju u lečenju virusa, prehlada, upala grla. Čaj smiruje napetost i bolove u mišićima, a pritom deluje i kao snažan diuretik, pa je dobar i u režimu dijete. Liker ili rakija od zove leče upalu sinusa, bronhitis, razne alergije, uključujući i kožne reakcije.

Rakija od zove se dobija posebnim načinom pripreme i prerade plodova i cvetova zove, koji daju ovoj rakiji specifičnost. Najveća tajna u uspešnom spravljanju rakije je u optimalnom vremenu branja bobica zove. Plod mora biti na vrhuncu zrelosti, što je ujedno i tehnološka zrelost za dobijanje rakije. Jedan od znakova da su bobice odgovarajuće zrelosti jeste kada ptice, konkretno čvorak, počinje da je koristi u ishrani.

Spontana fermentacija kao i ekstrakcija aromatičnih materija iz cvetova, daju ovom piću poseban ukus i u potpunosti zadržavaju njenu prirodnost. Buke ove jedinstvene i retke vrste rakije pružiće originalan doživljaj koji se dugo pamti. Majstorski recept po kojem je pravljena daje joj moć da bude simbol prefinjenosti. Najčešće se poslužuje rashlađena.

Liker od zove sprema se tako što se 10 cvetova zove potopiti u 750 ml vode i ostaviti da stoji 24 časa. Posle ceđenja dodaje se 750 g šećera i sok od jednog limuna. Rastvor prokuvati 15 do 20 minuta, pri čemu je neophodno sve vreme skidati penu. Ohlađenom rastvoru uz mešanje dodati oko 1 l rakije po želji. Čuvati ga u staklene boce.

Izvor: dipl. inž. Ana Đorđević, PSSS Požarevac

Foto: Pixabay


reklama