Rakija od meda – piće naših predaka

396

Medovača, visoko cenjena zbog svog lekovitog dejstva, važi za jedno od najstarijih pića, koje je posebno bilo popularno kod Starih Slovena i nordijskih naroda.

Med sadrži brojne vredne materije koje su potrebne organizmu kako za rast, tako i za poboljšanje imuniteta i njegovo održavanje. Med, pored šećera (glukoza i fruktoza), sadrži i mineralne materije, belančevine, vitamine, organske kiseline, polen i boje.

Osnovni tehnološki postupci spravljanja rakije od meda su:
1. spravljanje rastvora meda i vode
2. dodavanje selekcionisanih kvasaca
3. fermentacija
4. destilacija
5. svođenje na pravu jačinu i finalizacija

Rakija od meda se dobija destilacijom medovine tj. gvirca. Gvirc je napitak koji nastaje alkoholnim vrenjem meda koji je razređen vodom. On se priprema tako što se u 100 litara tople vode otopi oko 30 kilograma meda. Koncentracija šećera u ovom rastvoru trebalo bi da bude maksimalno 15%. Ovaj procenat korigovati dodavanjem vode ili meda.

Rastvor vode i meda se greje do vrenja radi uništenja patogena. Prilikom zagrevanja dolazi do izdvajanja pene koju je neophodno otkloniti. Posle zagrevanja, ovako dobijeni rastvor neophodno je ohladiti na 20 stepeni i poklopiti.

Ohlađen rastvor meda odložiti u bačvu za vrenje koja nema druge mirise. U ovoj fazi trebalo bi dodati selekcionisane kvasce. Sud za vrenje zatvoriti i pratiti temperaturu vrenja, koje traje narednih nedelju dana. Posle završene fermentacije dobija se rastvor koji nije sladak (jer ne sadrži šećer) i naziva se medovina, odnosno gvirc.

Radi bolje arome rastvoru je moguće dodati 25 grama limunske kiseline koja je prethodno otopljena u malo medovine. Za pripremu aromatične medovine na ovu količinu, u platnenu vrećicu koju bi trebalo obesiti u posudu sa gvircom, dodati po 15 grama muskatnog oraščića, 15 grama cimeta u korici i 150 grama usitnjenog karanfilića.

Tada je potrebno što pre obaviti destilaciju jer se inače karakteristične arome brzo gube. Destilaciju vršiti lagano i pažljivo. Nakon destilacije neophodno je da destilat odstoji i sazreva najmanje dva meseca.

Posle odležavanja destilat razrediti destilovanom vodom na jačinu najmanje 37,5 vol% alkohola.

Medovaču je najbolje piti je kao aperitiv. Naime, ova rakija je najbolja kad se služi pred obrok, i kada je pijete rashlađenu. Razlog za to je što deluje na apetit i poboljšava ga. Ona predstavlja odličnu podlogu za hranu koja će uslediti.

Izvor: dipl. inž. Slađana Cvetković, PSSS Kruševac

Foto: Wikipedia


reklama