Rane sorte jabuka iz Srbije već krenule put Velike Britanije, UAE i Rusije

156

Jabuka ćemo ove godine imati oko 450.000 tona, što je za približno 15 odsto manje nego lane, kazao je za „Dnevnik“ stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović pred početak ovogodišnje berbe ovog voća.

Lane je, podsetio je Keserović, bilo oko 513.000 tona jabuka, a ove godine na niže prinose više je uticao prolećni mraz nego visoke dnevne temperature i suša. Mraz je najviše naudio sortama ajdared, crveni delišes i greni smit.

Po njegovim rečima, voćari su skoro završili berbu ranih sorti jabuka gala i ovogodišnji plodovi već su počeli da odlaze na strana tržišta.

Po rečima Andreja Stanarevića iz firme „Polino agrar“, ova sezona biće teška za plasman jabuka jer je u protekle dve, tri godine, prvo zbog pandemije kovid-19, a onda i zbog sukoba u Ukrajini znatno opala kupovna moć stranih potrošača.

– Standard žitelja Evropske unije je daleko niži nego ranijih godina i u mnogim zapadnim zemljama voće je postalo luksuz – kazao je Stanarević i dodao:

– Zato sada treba biti dobar trgovac, naći kupca, prodati robu i nešto zaraditi.

S plasmanom ranih sorti gala, ukazuje Stanarević, voćari su zadovoljni jer je bezmalo celokupan rod prodat u Veliku Britaniju, Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju.

– S galom je napravljen dobar izvozni posao, ali to je tek jedna sorta jabuka, a slede berba drugih i ugovaranje novih izvoznih aražmana, pa treba sačekati i videti s čim će se na tom putu voćari suočiti. Iskustvo od prošle godine pokazuje da su dobro prošli voćari koji su jabuke prodali na vreme, do kraja maja, nego oni koji su rod čuvali za letnje mesece. Oni na kraju nisu imali kupaca pa su bili primorani da jabuke prodaju u preradu, gde je cena niža i tako ostali bez zarade – istakao je Stanarević.

On naglašava da će u plasmanu jabuka biti i drugih poteškoća.

– Mi ćemo ove godine imati manje jabuka nego lane, ali će ih biti više u Poljskoj, koja je najveći proizvođač ovog voća u EU, zatim i u Italiji i Francuskoj, pa će se i to odraziti na plasman domaćeg roda na strana tržišta – predočio je Stanarević.

Kilogram jabuka gala naveliko, kazao je Zoran Keserović, kada se izvozi, vredi od 70 do 80 evrocenti, a na domaćem tržištu cena se kreće od 40 do 50 dinara.

– Zbog visokih troškova transporta, najvažnije je da domaće jabuke gala, ali i druge sorte jabuka, imaju kupce na stranim tržištima i da su tražene van naše zemlje – rekao je prof. dr Keserović i dodao:

– Energenti su znatno poskupeli i voćarima je podjednako teško da uklope cenu jabuka na veliko s prevozom i da plaćaju višestruko uvećane troškove čuvanja jabuka u hladnjačama.

Izvor: Dnevnik

Foto: Envato


reklama