Rano sazrevanje diže cenu borovnice iz Srpca

41

Srbačka borovnica ima dobru šansu da se probije na evropsko tržište zbog ranog prispeća ploda, koji sazreva već u junu, što omogućava siguran plasman i bolju prodajnu cenu u odnosu na konkurenciju, kazao je jedan od vodećih stručnjaka iz oblasti jagodičastog i bobičastog voća u Srbiji Aleksandar Leposavić, koji je ovih dana obišao nekoliko zasada borovnice u Srpcu, za koje kaže da su u izuzetnom stanju.

– Iako je borovnica relativno nova kultura u ovom kraju, njena proizvodnja je u ekspanziji. Pre nekoliko godina vidljivo je bilo nepoznavanje tehnike pripreme zemljišta i loš kvalitet sadnog materijala, ali su greške svedene na minimum, tako da se očekuje dobar kvalitet i siguran prinos. Uz to, borovnica je tolerantna na niske temperature i nema problema sa smrzavanjem, što joj daje prednost u odnosu na druge voćke – rekao je Leposavić, koji je angažovan kao viši stručni saradnik Instituta za voćarstvo iz Čačka.

On je na plantaži Bojana Vidovića u Starom Martincu održao i stručno savetovanja o uzgoju borovnice, kojem je prisustvovalo oko 20 proizvođača ovog voća iz Srpca i okolnih lokalnih zajednica.

Vidović, koji već šest godina proizvodi borovnicu, kaže da su počeci bili veoma teški, ali se trud isplatio jer danas ima dve plantaže sa oko 1.500 sadnica.

– Najviše problema imao sam sa zemljištem, koje nije pogodno za bilo kakvu poljoprivrednu kulturu, a kamoli za borovnicu, koja je veoma zahtevna. Međutim, uspeo sam da savladam tehnike proizvodnje, najviše obilazeći plantaže u Srbiji. Zahvaljujući dobrim klimatskim uslovima, kakvih nema nigde u regionu, omogućen je odličan kvalitet i rano sazrevanje borovnice, mnogo pre većine područja u Srpskoj i Srbiji, što nam daje veliku prednost – rekao je Vidović.

On dodaje da nema problema sa plasmanom, jer uspeva da proda sve što proizvede i to uglavnom na tržište banjalučke regije.

Vidović je jedan od sedam uzgajivača borovnice koji su udruženi u poljoprivredni klaster GLS, koji okuplja proizvođače iz Gradiške, Laktaša i Srpca. U planu imaju da se dodatno šire i osnuju zadrugu, preko koje bi pokušali da ostvare republičke podsticaje za izgradnju hladnjače, linije za pakovanje ili preradu borovnice.

– Već nas je kontaktiralo nekoliko voćara iz drugih opština koji deluju samostalno, a zajedno možemo učiniti mnogo više. Planovi su da, ukoliko nastavimo rasti, već za tri do četiri godine imamo dovoljne količine borovnice da se probijemo u Evropu, gde bismo zbog ranog plasmana borovnice bili i te kako prepoznatljivi – kazao je Vidović.

Rukovodilac klastera GLS Bojan Ćikić rekao je da je proizvođačima borovnice iz njihovog klastera subvencionisan repromaterijal za tekuću proizvodnju kroz projekat razvoja ruralne konkurentnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

– Naredni korak je da se unapredi kvalitet i poboljša prinos, a zatim da se kroz promociju uvežu sa tržištem – kazao je Ćikić.

Izvor: Glas Srpske

Foto: Unsplash


reklama