Raspisan 10. NLB KomBank Organic konkurs za najbolje projekte u organskoj proizvodnji

57

Komercijalna banka i NLB Banka Beograd, članice NLB Grupe, raspisale su konkurs namenjen organskim proizvođačima, na kome će biti nagrađeno deset projekata iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, u ukupnom iznosu od pet miliona dinara.

Konkurs je otvoren do 31. avgusta, a kao i do sada, pravo učešća imaju individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom koji su sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju, uključujući i proizvođače koji poseduju grupni sertifikat, odnosno ugovor sa organizatorom proizvodnje.

Deset autora projekata, koje stručna komisija i predstavnici obe banke oceni kao najbolje, biće nagrađeni jednakim novčanim nagradama, po 500.000 dinara.

– Organski proizvođači ulažu svoj maksimum da zemljište sačuvaju za buduće generacije, istovremeno štiteći zdravlje svojih korisnika i čitav ekosistem u područjima u kojima rade. Ponosan sam što imamo priliku da ih u tom važnom poslu podržimo i ove, desete, jubilarne godine i pozivam ih da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da se prijave – rekao je predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vlastimir Vuković.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović podsetio je da je ta banka podržala organske proizvođače u Srbiji pre 10 godina, kada je takav uzgoj bio u začetku.

– Od tada, broj organskih proizvođača je višestruko povećan, kao i površina pod organskom proizvodnjom, iako još daleko ispod željenog udela u ukupnom obradivom zemljištu – dodao je predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović.

Od 2012. godine na konkursu je učestvovao ukupno 501 projekat, a 27 gazdinstava je dobilo nagrade.

Foto: Free Images, Unsplash


reklama