Rat proseka i prošeka

22

Rat između proizvođača slatkih vina, italijanskog proseka i hrvatskog prošeka ponovo se rasplamsava i zbog toga bruji i Brisel.

Zvanični Rim od Zagreba traži odustajanje od imena i Italija je, prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, oštro protestovao protiv postupka koji je hrvatska pokrenula u Briselu za priznanjem imena dalmatinskog desertnog vina prošek kao autohtonog.

Hrvatska je već posle prijema u EU 2013. zatražila priznanje naziva prošek, što je u Briselu odbijeno zbog sličnosti sa prosekom.

Sada Hrvatska pokušava ponovo da izdejstvuje priznanje, te je time izazvala oštru kritiku Italije.

– Ne možemo da dozvolimo da zaštićeno ime proseko bude predmet imitacije, posebno u EU – rekao je poslanik u Evropskom parlamentu iz Italije Paolo de Kastro.

On je evropskom komesaru za poljoprivredu Janušu Vojčihovskom uputio pismo u kojem protestuje i zahteva za obustavu postupka.

Iako dva vina imaju potpuno drugačiji ukus, italijanske vlasti vide opasnost mešanja zbog sličnosti imena. Dalmatinski prošeci su i međusobno različiti, a najpoznatiji i najbolji je hvarski mali plavac i kupaže sorti bogdanuša i vugava. Italijanski proseko je penušavo vino slično šampanjcu, ali drugačije tehnologije dobijanja.

– Uredba EU o zajedničkoj organizaciji poljoprivrednih tržišta utvrđuje da zaštićeni nazivi porekla moraju biti zaštićeni. Ime prošek sporan sa tom uredbom – ukazao je De Kastro.

Italija je ime proseko zaštitila na evropskom tržištu pre mnogo godina, te vina sa istim ili sličnim imenom ne mogu biti prodavana u EU, ako ne potiču iz regiona Venecije.

Hrvatska inicijativa, ističe se u pismu Udruženja poljoprivrednika Italije, predstavlja napad na proseko, koji je vino koje se najviše izvozi u svetu, ali i koje je najviše kopirano.

Inače, italijanski proseko je poreklom iz istoimenog mesta kod Trsta, koje se na slovenačkom zove Prosek.

Rat oko proseka i prošeka podseća na spor u EU oko kobasica kranjske kobasice i keze krajner, koji postoji između Slovenije i Austrije, kao i spor oko vina po imenu tokaj između Italije i Mađarske.

Foto: Pixabay, Unsplash, Facebook


reklama