Ratare čeka prilično skupa setva

31

Poljoprivrednike u Srbiji očekuje izuzetno neizvesna setva, a najveći problem je cena veštačkih đubriva koja raste iz dana u dan. Osim toga, kiša dodatno otežava posao ratarima i radovi na terenu kasne.

Gorivo je poskupelo oko 20 do 22 odsto, đubrivo dostiže maksimalne cene, a cena uree je u odnosu na prošlu godinu otišla – sa 250 na 750 evra po toni.

Prema nedavno objavljenim i nezvaničnim podacima, setva bi mogla da bude skuplja za 15 odsto po jutru, ali bez uračunate arende, amortizacije i rada zemljoradnika.

Petar Radić, savetnik u Zadružnom savezu Vojvodine rekao je za “Politiku” da cene veštačkih đubriva neprekidno rastu tako da se još ne može izvesti precizna računica.

– Vrlo neizvesna setva, plus na sve to imamo kašnjenje radova jer ne možete posejati pšenicu dok prethodno ne skinete soju, suncokret, kukuruz koga ima još dosta na njivama. Posle sledi bacanje đubriva, ako će ga poljoprivrednici uopšte koristiti jer cena svakodnevno divlja – naglasio je Radić.

On je dodao da su ratari podstaknuti visokim cenama poljoprivrednih proizvoda. Sa druge strane, prinosi su drastično manji jer je kiša koja je pala krajem avgusta, definitivno zakasnila, tako da su jesenji usevi podbacili.

Za ravničarski kraj Vojvodine prva dekada oktobra je optimalna za setvu. Radić smatra da nije problem ni ukoliko se kasnije odrade poslovi, ali poljoprivrednici ne mogu da uđu mehanizacijom u njive jer je padala kiša i proizvođači otimaju svaki trenutak bez padavina.

Poslednja dva meseca, prema nezvaničnim podacima uvezeno je samo 5.000 tona đubriva, napomenuo je sagovornik “Politike”. Velika je potražnja, nema ga i zato cene tako rastu. U svakom slučaju nerealno je da se po ovoj ceni kupuje đubrivo. Jedina olakšavajuća okolnost je što seme nije toliko mnogo poskupelo.

Ratari u okruženju, konkretno u Hrvatskoj, upozoravaju da će ovo biti najskuplja setva u istoriji i Radić se načelno slaže s ovom konstatacijom.

– Ako ćete sve da poštujete, naravno. Ali ko je sačuvao nešto svog zrna pšenice, koristiće to. Verovatno će mnogi raditi bez upotrebe mineralnih đubriva, što automatski kasnije znači i manji prinos. Gorivo će morati da kupuju, ali verujem da će neki to rešiti nekom redukovanom obradom zemljišta, kako bi brže završili posao – naveo je Radić i dodao da se posle tako odrađene setve ne mogu očekivati rekordni prinosi u žetvi.

I pored ovakvog stanja i visokih troškova on ne veruje da će seljaci iz Vojvodine ili Mačve ostaviti zemlju u parlogu.

– Bojim se da će neki drugi i odustati od proizvodnje i neće sejati. Ili će čekati proleće, što je opet neizvesno jer će i gorivo za nekoliko meseci sigurno biti skuplje, kao i đubrivo. Sada u setvi nema toliko upotrebe hemije, tako da još nismo dotakli pitanje pesticida. Šta će se dešavati na tom tržištu. Situacija ne izgleda optimistično – kazao je Petar Radić iz Zadružnog saveza Vojvodine.

Izvor: Politika

Foto: Gerald Holmes, Strawberry Center, Cal Poly San Luis Obispo, Bugwood.org, Pexels, Agro TV


reklama