Ratari se nadaju ceni suncokreta od 55 dinara

17

Žetva suncokreta trebala bi da krene za desetak dana, a dok kombajni ne uđu u njive, poljoprivrednike, ali i kupce jestivog ulja, interesuje koliki će biti prinosi i, naravno, cena novog roda.

Cena prerađenog suncokretovog zrna u jestivo ulje posle naglog poskupljenja prošle godine je već neko vreme stabilna. Litar zejtina sada se kreće od 165 do najviše 180 dinara. Da li će se po toj ceni ulje i nadalje kupovati zavisi i od ovogodišnjih prinosa uljarice i otkupne cene novog roda koju još niko od otkupljivača nije istakao, već o ceni koštanja pričaju samo proizvođači.

Lane je kilogram suncokretovog zrna koštao na kraju žetve 35,5 i 36 dinara, ali je većima ratara rod prodala za tri, četiri dinara jeftinije. Međutim, cena je ovog proleća stigla čak do 48,8 dinara kilogram bez PDV-a.

U novom predstojećem otkupu ratari se nadaju boljoj ceni, to jest, da će kilogram zrna koštati 50 dinara bez PDV-a.

I ove godine, kao i ranijih, domaći otkupljivači imaće konkurenciju u “Bimalu” iz Brčkog koji za domaće proizvođače uvek ima višu otkupnu cenu u odnosu na domaće trgovce.

Kada se govori o ovogodišnjim prinosima, prvo se navodi da je suncokret u odnosu na ostale ratarske kulture dobro podneo žegu i sušu i da će zemljoradnici koji su suncokret sejali bolje proći od onih koji imaju kukuruz i soju. Ali se spominje i to da težina roda neće biti ujednačena, već će vladati šarenilo po parcelama.

U Banatu gde se najviše seje u odnosu na druge delove pokrajine zemljoradnici kažu da je svaka njiva priča za sebe i da će težina roda zavisiti od primene agrotehnike, kao što je to slučaj i kada su druge poljoprivredne kulture u pitanju.

– Ima njiva gde na oko suncokret dobro izgleda, ali ima i parcela gde po izgledu pogače ne obećava prinose –kaže za “Dnevnik” zemljoradnik iz Torka kod Žitišta Đorđe Milotin, i dodaje:

– Dok ne počne žetva, teško je reči koliki bi prinos mogao biti ove godine .Medari su zadovoljni suncokretovom pašom, smatrajući je kao najbolju u odnosu na druge paše, pa bi po tim ocenama prinos trebao da bude prosečan i iznad toga. Ali na njivama ima suncokreta gde je pogača mala, što je znak da nema puno zrna.

Milotin je lane imao dve tone po jutru, a ove kaže da ne očekuje više od 1,6 tona po jutru. On ističe da kada se saberu troškovi od setve naovamo, kilogram zrna treba da bude 50 dinara bez PDV-a, ali samo pod uslovom da prinosi budu dve tone po hektaru.

– Ukoliko prinosi budu niži od dve tone po hektaru, a suncokret koštao ispod 50 dinara, poljoprivrednici će od uljarice, umesto zarade, imati čist gubitak – tvrdi on.

I predsednik Agrarne komore Srbije Nenad Manić kaže da će prinosi biti neujednačeni.

– Ko je više uložio u agrotehniku, imaće sada više suncokreta – naveo je Manić.

Što se tiče cene, Manić je kazao da je bilo zemljoradnika koji su sklapali ugovore sa otkupljivačima po 48 dinara bez PDV-a za novo zrno.

– Smatramo da će suncokret u žetvi dostići višu cenu od 50 dinara bez PDV, a kada se žetva završi, kilogram novog zrna će se kretati od 54 do 55 dinara bez PDV-a, a na tu cenu uticaće rod kukuruza i soje, koji neće biti ni približan lanjskom – zaključio je Manić.

A šta o ceni novog roda kažu otkupljivači, za sada je nemoguće čuti. Rano im je, kažu, da pričaju koliko su spremni da ga plate, mada do žetve nije ostalo mnogo dana.

U Zemljoradničkoh zadrugi “Plugarul” u Uzdinu rekli su da će rod otkupljivati, ali da još nemaju cenu.

– Čekamo da krene žetva, pa će se suncokret prvo otkupljivati po akotnoj ceni i, na kraju, kada žetva bude završena, biće formirana konačna cena – kazao je direktor zadruge Todor Gertenšman.

Suncokretom roda 2021. godine, preko Produktne berze Novi Sad, terminski se trgovalo tokom marta i aprila. Cena se kretala u rasponu od 400 evra po toni za isporuku od 15. do 30. septembra do 415 evra po toni za isporuku od 1. do 30. septembra.

Procenjuje se da je suncokret posejan na površinama od 180.000 do 200.000 hiljada hektara, sa kojih se očekuje prinos od 2,8 do 3,3 tona po hektaru, navode iz Produktne berze.

S obzirom na to da se početak žetve očekuje u nekim regionima u narednih 10 dana, na Produktnoj berzi trenutno nema terminskog trgovanja ovom uljaricom.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay


reklama