Ratarima za pšenicu nude 20, a oni bi 23 dinara

21

Žetva pšenice kasniće ove godine zbog hladnog vremena tokom marta i aprila, pa su očekivanja da će kombajni ući u njive tek oko 10. jula.

Ranijih godina, a tako je bilo i prošle, žetva pšenica je u to vreme bila već završena. Ali, bez obzira na to što će ovogodišnja žetva kasnije početi, izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Pšenica je u fazi nalivanja zrna i godi joj sadašnje klima, ni previše visoke dnevne temperature ni odviše hladne noći. Kišica koja je ovih dana padala u nekim mestima, takođe je prijala pšenici.

Poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada Jozef Fokman kaže da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji lep izgled ozime kulture. I Fokman, kao i drugi ratari, osim što se nadaju dobrim prinosima, iščekuju i da kilogram novog roda pšenice bude skuplji nego lane, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine bilo i 25 dinara . Na Produktnoj berzi Novi Sad je kilogram prešnica sa minimum 11,5 proteina koštao 22,9 dinara bez PDV.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju na zeleno 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Ovaj analitičar kaže da bi kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu mogao da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od deset odsto u odnosu na lanjsku cenu tokom vršidbe.

Po rečima Galetina, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na koštanje kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

– Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije – naveo je Galetin i dodaje:

– Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrednicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su, čuvajući pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljivača, na pšenici ostvarili lepu zaradu.

U Agrarnom savezu Srbije smatruju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a, mada, kako kaže predsednik saveza Nenad Manić, otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara.

– To je malo i ne treba je prodavati bez velike nužde. Tokom zime i posle pšenica je bila iznad 20 dinara, pa i 25 dinara. Očekujemo zato da kilogram nove pšenice neće biti ispod 24 dinara, a realno bi bilo da košta 28 dinara –naveo je Manić.

U Udruženju „Žita Srbije” očekuju da će žetva pšenice početi oko 10. jula kao posledica neuobičajeno hladnih vremenskih prilika tokom proleća, zbog kojih vegetacija kasni.

U jesenjoj setvi pšenicom je zasejano oko 595.000 hektara, što je za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije.

– U ovom trenutku očekujemo prinose pšenice na nivou od najmanje 4,5 tona po hektaru, a nadamo se i pet tona po hektaru, što će nam doneti rod između 2,7 i 2,975 miliona tona – izjavila je za „Dnevnik” direktorka „Žita Srbije” Sunčica Savović.

– Od početka ove ekonomske godine za pšenicu, koja je na samom kraju, iz Srbije je izvezeno 741.830 tona pšenice i 105.796 tona brašna što znači da ćemo definitivno u novu ekonomsku godinu ući sa velikim prenesenim zalihama pšenice na nivou od preko 500.000 tona.

Izvor: Dnevnik

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama