Redovna kontrola namirnica na pijacama u Kragujevcu

37

Na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, radi postizanja visokog nivoa zaštite i očuvanja zdravlja ljudi, lokalna samouprava u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Javnim komunalnim preduzećem „Šumadija Kragujevac“, sa inspekcijskim službama Ministarstva poljoprivrede, sprovodi kontrolu namirnica koje se prodaju na gradskim pijacama.

Novac u iznosu od 500.000 dinara, koji je za te namene do sada izdvajan iz gradske kase, u 2021. godini je uvećan, pa je za kontrolu ispravnosti namirnica planirano 700.000 dinara.

Kragujevčani koji na gradskim pijacama kupuju voće, povrće, mleko i mlečne proizvode, jaja, med i ostale namirnice mogu da budu bezbrižni, jer se svakog meseca obavlja kontrola pijačnih artikala.

U Javnom komunalnom preduzeću „Šumadija Kragujevac“ naglašavaju da se redovnom kontrolom utvrđuje mikrobiološka ispravnost namirnica koje su lako kvarljive, a takođe se kontroliše i prisustvo pesticida u voću i povrću.

Ukoliko se utvrdi neispravnost namirnica, one se odmah povlače iz prodaje.

Na kragujevačkim pijacama se kontroliše promet robe, upotreba propisane radne odeće, validnost dokumentacije neophodne za prodaju namirnica.

Prodavcima koji ne poseduju odgovarajuću dokumentaciju zabranjuje se rad do trenutka donošenja ispravnih dokumenata.

Izvor: RTK

Foto: JKP „Šumadija Kragujevac“


reklama