Rekordna donacija semena za „Trezor sudnjeg dana“

51

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo sprečeno njihovo izumiranje, dobio je semena useva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su semena biljaka isporučile 23 banke semena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, preneo je Rojters.

Među novim saradnicima su banke semena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije. U današnjoj pošiljci bila su semena useva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, pirinač, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka semena iz 77 zemalja čuva se u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji je smešten između norveškog kopna i Severnog pola, a osnovan je 2008. godine kao mesto čuvanja za svetsku genetsku banku biljaka da bi se sprečilo izumiranje biljnih vrsta usled ratova, bolesti i klimatskih promena, zbog čega je i popularno nazvan „trezor sudnjeg dana“.

Seme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni. Trezor je primio biljne uzorke iz celog sveta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji.

Izvor: Tanjug

Foto: Mari Tefre/Global Crop Diversity Trust


reklama