Rekordna proizvodnja solarne energije u EU

15

Snabdevanje solarnom energijom u Evropskoj uniji poraslo je tokom juna i jula 2021. na rekordno visok nivo, čineći 10 odsto ukupno proizvedene električne energije u regionu, stoji u izveštaju nezavisnog istraživačkog centra za klimatske promene Ember.

U EU je proizvedeno skoro 39 teravatsati (TWh) energije iz solarnih panela tokom juna i jula, što je za 10,9 TWh više nego 2018. godine, pokazuju podaci Embera.

Novi rekordi su zabeleženi u osam zemalja EU, uključujući Španiju i Nemačku, u kojima je porasla i proizvodnja i upotreba solarnih panela, navodi se u izveštaju.

Analitičar Embera, Čarls Mur, kaže da raste proizvodnja struje iz sunčeve energije na ključnim solarnim tržištima, ali da “generalno, ne raste dovoljno brzo”.

Ukupna proizvodnja iz solarnih panela zaostaje za električnom energijom iz uglja, koja je u junu i julu imala udeo od 14% u ukupnoj proizvodnji struje u EU, piše u studiji.

U okviru paketa klimatskih politika, Evropska komisija je predložila reviziju pravila o obnovljivoj energiji, kojima se definiše koliko brzo blok mora da povećava korišćenje izvora kao što su vetar, sunce i energija iz biomase koja se proizvodi sagorevanjem drvenih peleta ili iverice.

EU je postavila kao privremeni cilj povećanje udela obnovljive energije u finalnoj potrošnji na 40 odsto do 2030. godine, sa nivoa od približno 20% u 2019.

Podaci kompanije Ember pokazuju da je Nemačka zadržala vodeće mesto u regionu s najvećim udelom solarne energije u ukupnoj proizvodnji, koji je povećan sa 11,5 TWh na 13,4 TWh, što je činilo 17 odsto ukupne električne energije proizvedene u zemlji tokom letnjeg perioda 2021.

Španija je zabeležila najveći rast proizvodnje solarne energije u letnjem periodu u poslednje četiri godine, koji je više nego udvostručen – sa 3,1 TWh 2018. godine na 6,4 TWh ove godine, što je činilo 16 posto ukupno proizvedene električne energije u zemlji od početka 2021.

Holandija je druga po rastu proizvodnje solarne energije u protekle četiri godine, pri čemu je gotovo utrostručila proizvodnju na 3,2 TWh sa 1,1 TWh proizvedenih 2018. Udeo solarne energije u njenoj ukupnoj proizvodnji struje povećan je za 10% na 17 odsto.

Italija je treći najveći proizvođač energije iz solarnih panela u 2021. godini, ali nije zabeležila osetniji rast u posmatranom četvorogodišnjem periodu, budući da je, prema podacima Embera, povećala proizvodnju sa 5,7 TWh na oko 6,0 TWh.

Snabdevanje solarnom energijom u EU raslo je u proseku za 14 TWh godišnje u 2019. i 2020. godini, a procenjuje se da će tako biti i u tekućoj godini, ali će taj rast morati da se udvostruči na 30 TWh godišnje kako bi se ispunili klimatski ciljevi zacrtani do 2030. godine, navodi se u izveštaju.

Foto: Unsplash


reklama