Rekordne subvencije za poljoprivredu u Topoli

11

Opština Topola je ove godine spremila za subvencije u poljoprivredi rekordnu sumu novca, a u pitanju je 17 miliona dinara.

Konkursi za razne vrste podsticaja raspisani su u maju, i do sada se prijavilo preko 130 poljoprivrednika.

– Poljoprivreda je naša glavna grana razvoja, pa ćemo se truditi da mere podsticaja u narednom periodu budu još veće. Sve ove mere podsticaja nemaju veze sa Republikom, tako da poljoprivrednici koji kod nas ostvare podsticaje nemaju prepreke da konkurišu i za državne mere – izjavio je predsednik Opštine Topola, Igor Petrović.

Ovo nije jedina vrsta podsticaja, jer opština Topola raspisuje još dve posebne grupe za koje poljoprivrednici takođe mogu konkurisati. Ukupan iznos podsticajnih sredstava u ovom prvom preseku je oko četiri miliona dinara.

– U prvom krugu, najviše je bilo zahteva za prihranu pčela, takođe smo imali i zahteve za nabavku stočne hrane, veštačko osemenjavanje, kopanje bunara, investicije u plastenike a imaćemo i poseban konkurs za osiguranje i za seoski turizam – kazao je Milan Jokić, ispred Agencije za ruralni razvoj Opštine Topola.

Zlatko Milovanović iz sela Belosavci se opredelio za investicije u fizičku imovinu, pa će sredstva koja je dobio na konkursu usmeriti za kopanje akumulacije za vodu.

– Živeo sam 30 godina u Beogradu, ove godine sam se vratio na svoje imanje i dobio sam priliku da iskopam jedan veliki bazen gde mi izvire voda. To je parcela 64 ara i gledaću kako to da upotrebim na pravi način. Već ove godine imam jednu parcelu gde je zasađena paprika tako da ću to iskoristiti pametno. Prvi put sam konkurisao, sa ovakvim podsticajima se nisam sreo do sad, tako da znači dosta. To je bila investicija od 200.000 dinara i kada Opština „vrati“ 100.000 to nije zanemarivo – rekao je Milovanović.

Konkurs je otvoren i dalje, tako da se iz lokalne samouprave nadaju da će u narednim mesecima biti još više zahteva za različite vrste podsticaja u poljoprivredi.

Izvor: RINA

Foto: Opština Topola


reklama