Rezidba crne ribizle

392

Crna ribizla je žbunasta biljka koja donosi rod na jednogodišnjim grančicama koje izbijaju iz dvogodišnjeg, trogodišnjeg ili starijeg drveta.

Kao i kod većine voćnih vrsta, tako i kod ribizle, rezidba se deli na rezidbu na oblik (formiranje uzgojnog oblika) i rezidbu na rod.

Rezidba za formiranje žbuna izvodi se u prvoj godini sadnje.

U proleće se sadnica skraćuje na tri do pet razvijena pupoljaka, ukoliko ima samo jedan letorast. Međutim, ukoliko sadnica ima više letorasta, ostave se dva najrazvijenija, a slabiji se uklone do osnove. Ostavljeni letorasti se zatim prekrate na po dva pupoljka.

U proleće druge godine odabiraju se tri do četiri dobro razvijena letorasta, koji se ostavljaju za formiranje žbuna, a ostali se uklanjaju do osnove. Ostavljeni letorasti se ne prekraćuju (jer donose rod u toku godine).

U proleće treće godine odaberu se tri ili četiri nova dobro razvijena letorasta, a ostali jednogodišnji uklanjaju se do osnove. Dvogodišnje grane se ne diraju. Posle treće godine u formiranom žbunu zastupljene su tri do četiri grane svake kategorije starosti (jedna, dve i tri godine). Jedan dobro razvijen žbun ima od 12 do 16 grana.

Rezidba na rod predstavlja važnu pomotehničku meru koja se izvodi redovno svake godine, počevši od četvrte godine starosti. Uglavnom se izvodi kad vegetecija miruje, od decembra do početka marta.

Crna ribizla najveći rod donosi na jednogodišnjim umereno bujnim grančicama. One se od druge godine intenzivno granaju i donose rod na vršnim delovima glavnih i bočnih grana. Posle treće i četvrte godine bujnost i rodnost grana se smanjuje, pa bi rezidba uz druge mere trebalo da bude usmerena ka stvaranju što većeg broja ovakvih grana, a ona se postiže uklanjanjem starih izrođenih grana.

Ovom rezidbom svake godine ostavljaju se tri do četiri dobro razvijene i zdrave jednogodišnje grane, koje se ne prekraćuju, a ostale jednogodišnje (kratke i slabe), kao i grane izbile iz unutrašnjosti žbuna uklanjaju se do osnove. Ostavljene grane nosiće rod u naredne dve godine. Grane starije od tri godine koje su izrođene uklanjaju se do osnove. Njihovo uklanjanje trebalo bi obavljati sukcesivno. U najboljem slučaju, starije drvo može ostati do treće godine, kad ga treba zameniti.

Posle ovako izvedene rezidbe u žbunu će biti tri do četiri jednogodisnjih izdanaka, četiri do pet dvogodišnjih i četiri do pet trogodišnjih izdanaka koji će donositi rod u tekućoj godini.

Izvor: vocarstvo.com

Foto: Pixabay


reklama