Rezidba leske

667

Rezidba mladih stabala leske ima za cilj pravilno oblikovanje uzgojnog oblika, pravilno grananje i dobijanje što većeg broja sekundarnih i tercijarnih grančica.

Formiranje žbuna započinje prekraćivanjem sadnice za visinu 20-30 centimetara. U toku vegetacije dolazi do razvijanja izdanaka iz korena. Po jednom sadnom mestu ostavlja se tri do četiri, maksimalno pet izdanaka. Odabrani izdanci se malo prekrate u cilju boljeg razgranavanja. Svako prejako prekraćivanje dovodi do naglog bujanja i bespotrebnog trošenja hranljivih materija. Rezidba mladih stabala ima za cilj pravilno oblikovanje uzgojnog oblika, pravilno grananje i dobijanje što većeg broja sekundarnih i tercijarnih grančica. Sastoji se u proređivanju letorasta i uklanjanju onih koji se nalaze u unutrašnjosti kako bi se dobilo maksimalno osvetljenje, jer svetlost utiče na brže formiranje cvetnih pupoljaka. Osvetljene grančice daju dva do tri puta veći prinos.

Zimsku rezidbu trebalo bi obavljati na temperaturi iznad 5 stepeni i sva stabla u žbunu potrebno je da budu orezana na istu visinu. Pri rezidbi leske pažnju bi trebalo obratiti na cvetne pupoljke koji se formiraju na periferiji i vrhovima krune jer su to najbolje osvetljeni delovi. Iz tog razloga neophodno je proređivati krunu, a naročito njen unutrašnji deo.

Redovnom i umerenom rezidbom postiže se bolja oplodnja, veći prinos i kvalitet plodova.

Lesku bi trebalo orezivati bar jednom u tri godine. Pored rezidbe posle opadanja lišća, potrebno je orezivati i u fazi cvetanja ženskih cvetova jer tada se vidi koje su grane rodne. U fazi pune rodnosti rezidbom se obezbeđuje dobijanje snažnih jednogodišnjih grančica prosečne dužine 35-40 cm jer daju obilan rod. Grančice duge 5 do 15 cm imaju slab rod. Uklanjaju se sve jednogodišnje grančice koje su donele rod kao i one koje vrše zasenu. Rezidbom se uklanja i 20 do 25% sekundarnih grančica po opadanju lišća.

Posle dvanaeste godine sve osnovne grane žbuna se skraćuju na 50 cm od površine zemlje, a rodne grane se ostavljaju. Pošto rodnost opadne i kad je vegetativni prirast 5 do 15 cm, pristupa se rigoroznoj rezidbi pri čemu se uklanja 30 do 50% starih stabala i zamenjuju se mladim. Pri rezidbi posebno treba voditi računa o površini preseka stabla i nihovom zarašćivanju. Velike preseke potrebno je obavezno dezinfikovati i zaliti kalemarskim voskom. Dezinfekciju bi trebalo vršiti preparatima na bazi bakra.

Izvor: dipl. inž. Mihajlo Žikić, PSSS Zaječar

Foto: Oregon Hazelnuts


reklama