Riblji fond bogatiji za više od 21.000 kilograma mlađi šarana

980

U ribolovne vode kojima upravlja JVP “Vode Vojvodine“ pušteno je ukupno 21.150 kilograma jednogodišnje šaranske mlađi tokom redovnog godišnjeg poribljavanja.

Ovogodišnja akcija završena je poribljavanjem na dve lokacije, na Dunavu kod Futoga i Velikom bačkom kanalu kod Sombora. Akciji su prisustvovali i v. d. direktora JVP “Vode Vojvodine“, Srđan Kružević, dok je u Futogu bio prisutan predsednik Udruženja građana “Čerevićka skela – Dunavac“ Bojan Topalski, a u Somboru i predsednik Skupštine grada, Zoran Rus.

– Rekordna količina ribe je puštena ove godine, 105.750 jedinki. Prvi put poribljavamo sa autohtonom vrstom vretenastog šarana. Trudimo sa da poribljavamo nova mesta, gde ćemo imati sigurnu pomoć ljudi iz lokala, koji su okrenuti prirodi i zaštiti ribljeg fonda – rekao je v. d. direktora JVP “Vode Vojvodine“ Srđan Kružević.

On je najavio da će JVP “Vode Vojvodine“ uraditi monitoring kako bi se videlo pravo stanje ribljeg fonda i da će pokrenuti inicijative za zabranu privrednog ribolova na području Grada Novog Sada i za povećanje broja prirodnih mrestilišta u nadležnosti preduzeća.

Lokacije na kojima je puštena riblja mlađ prvi put su se ove godine našle na listi za poribljavanje. U Dunav kod Futoga pušteno je 1.600 kilograma, što je pojedinačno najveća količina riblje mlađi u okviru ovogodišnjeg poribljavanja, a u Veliki bački kanal kod Sombora 800 kilograma mlađi.

U okviru ovogodišnje akcije, poribljeno je ukupno 24 lokacije na kanalima Hidrosistema DTD, delovima Dunava, reke Krivaje i zaštićenih područja Jegrička i Beljanska bara. Sve lokacije u narednom periodu češće će kontrolisati i ribočuvari.

JVP “Vode Vojvodine“ je ove godine, u cilju očuvanja ribljeg fonda, ušlo u odlučnu borbu sa ribokradicama i na nov način pristupilo očuvanju ribljeg fonda, sa tendencijom da se on dodatno obogati većom količinim riblje mlađi.

Foto: JVP “Vode Vojvodine“


reklama